Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Σε εφαρμογή σχέδιο διάσπασης των εργαζομένων

Σύγχυση και ψευδείς εντυπώσεις δημιουργεί η κυβέρνηση γύρω από το μέγεθος και το βάθος της επιταχυνόμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης, επιδιώκοντας να αποτρέψει τη δημιουργία μετώπου από την πλευρά των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το δοκιμασμένο σχέδιο της απόπειρας διάσπασης των εργαζομένων, αναπαράγοντας διαρκώς το παραμύθι των «προνομιούχων» εργαζομένων και των «ευγενών ταμείων» και καλλιεργώντας συστηματικά τις αντιθέσεις μεταξύ «νέων - παλαιών» εργαζομένων ή μεταξύ «δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Παρόλο που είναι ξεκάθαρη και εκφρασμένη η βούλησή της για ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων μιλώντας για «ήπιες αλλαγές», ενώ συνδέει την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης με το μέγεθος των αντιδράσεων που θα συναντήσει από την πλευρά των εργαζομένων. Επιχειρώντας να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, μοιράζει διαβεβαιώσεις ότι τάχα ισχύουν οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις πως «δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δε θα μειωθούν οι συντάξεις» και ότι τάχα η ενοποίηση των ταμείων είναι απλά μια υπόθεση «νοικοκυρέματός» τους.

Επιμένει να φορά τη μάσκα του «διαλόγου» και συνεχίζει να καλεί τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αφήνοντας να αιωρείται ότι «ίσως» κάνει αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις της. Αντλεί επίσης ερείσματα από το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας τόσο τη συμμετοχή του στο «διάλογο» στη Βουλή όσο και τις ίδιες τις προτάσεις του. Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε χτες τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, για να υποστηρίξει ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι πιο ήπια: «Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται η δημιουργία τριών ομάδων Ταμείων: Ενα για τον ΟΓΑ, ένα για τους εργαζόμενους και ένα για τους εργοδότες. Εμείς δε λέμε τρία Ταμεία όλα και όλα. Εμείς λέμε περισσότερα Ταμεία, γιατί πιστεύουμε ότι η μετάβαση από τα 175 στα τρία, είναι ένα ισχυρό σοκ το οποίο δεν πρέπει να γίνει. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει μια πιο ήπια μετάβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Στο στόχαστρο οι δημοσιογράφοι

Επιχειρώντας να αποδυναμώσει τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου των εργαζομένων, η κυβέρνηση «παίζει» πάλι το έργο «προνομιούχοι και φτωχοί», επιλέγοντας αυτή τη φορά για το ρόλο των προνομιούχων τους δημοσιογράφους!

Ολοφάνερη ήταν η προσπάθεια που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να «ξεχωρίσει» τους δημοσιογράφους, αφήνοντας αιχμές για τους «πόρους» του ασφαλιστικού ταμείου τους («αγγελιόσημο»). «Θα μπορούσε να αναρωτηθεί, λοιπόν, κάποιος πώς κάποια Ταμεία είναι ελλειμματικά και πώς κάποια άλλα είναι εύρωστα», είπε με νόημα ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν Ταμεία, στα οποία ο πόρος προέρχεται από τη συνδρομή ενός μεγάλου μέρους των Ελλήνων - χωρίς να είναι ασφαλισμένοι σε αυτά τα Ταμεία - και Ταμεία στα οποία ο πόρος προέρχεται μόνο από τους ασφαλισμένους».

Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη με τις δηλώσεις τους συνεχίζουν να σπέρνουν σύγχυση. «Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας. Δεν πρόκειται να μειώσουμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τις εισφορές», διαβεβαίωσε ο Λ. Ζαγορίτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η μείωση δε θα γίνει στις ήδη «καταβαλλόμενες» συντάξεις. Δε δίστασε βέβαια να επισημάνει ότι είναι ο «νόμος Ρέππα» του ΠΑΣΟΚ που αυξάνει κάθε χρόνο και 6 μήνες το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν «καινούριες ρυθμίσεις για αυτούς που έρχονται να μπουν στην παραγωγή».

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανίσει τις ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης! «Το βασικό χαρακτηριστικό, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι ότι είναι εξαιρετικά άδικο», είπε, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν καταβάλει και υπάρχουν κάποιες εξαιρετικά προνομιακές κατηγορίες εργαζομένων που έχουν εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους συντάξεις και προνόμια τα οποία είναι σε αναντιστοιχία με το τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Ο Μ. Εβερτ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δε θα πειράξει τα όρια ηλικίας και τις συντάξεις για τους εν ενεργεία υπαλλήλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ