Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πάει κανείς άοπλος στη μάχη;

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Τι πρέπει να μάθουν οι εργάτες για να πάψουν να είναι από κάτω; Απλά πράγματα: Οτι η κλοπή της υπεραξίας που παράγεται από τη δουλιά τους είναι νόμος για τον καπιταλισμό. Και γνωρίζοντας το νόμο που τους δυναστεύει να μην μπορεί να σιγάσει μέσα τους η οργή μέχρι που να πάψουν να υπάρχουν καπιταλιστές. Και ότι αν θέλουν να πάψουν να υπάρχουν καπιταλιστές, πρέπει σαν εργάτες να οργανωθούν στο δικό τους Κόμμα και να διεκδικήσουν όλη την εξουσία για τον εαυτό τους.

Ε, αυτά που πρέπει να μάθουν οι εργάτες είναι και αυτά που πρέπει να κρυφτούν. Με τον παλιό κλασικό τρόπο: α) Αποκρύπτοντας ότι η βάση όλου του προβλήματος βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα και όχι απλά σε έναν κακό διαχειριστή του. β) Συκοφαντώντας το Κόμμα των εργατών ώστε στα μάτια τους να μοιάζει σαν μπαμπούλας.

90 χρόνια από την μπολσεβίκικη επανάσταση κι άλλα τόσα από την ίδρυση του ΚΚΕ, κάθε έκδοση που κυκλοφορεί και προβάλλεται δηλώνει ταξική θέση.

Παράδειγμα: Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ εξαφανίστηκε από τον Τύπο, που τόσο ενδιαφέρεται για να δούνε άσπρη μέρα οι εργάτες. Στον ίδιο Τύπο, όμως, μπορείς να βρεις ολοσέλιδα κείμενα που εξηγούν πως ήταν αντεπαναστάτες οι μπολσεβίκοι. Πώς αλλιώς θα πειστείς ότι γι' αυτούς που παγώνουν στα βουνά αναζητώντας ένα μεροκάματο δε φταίει ο καπιταλισμός, αλλά το μπολσεβίκικο παρελθόν της χώρας τους; Οπως επίσης ότι δε φταίει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για την «πολεμική» κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά το κομμουνιστικό τους παρελθόν.

Πάμε γι' άλλα: Προϋπόθεση κάθε μάχης είναι να 'ναι καθαρή η πίσω αυλή. Που σημαίνει πως δεν μπορείς να παλέψεις για το Ασφαλιστικό και να θεωρείς δύναμη της αντίστασης αυτούς που συνεχίζουν να επιμένουν ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης είναι προοδευτικά μέτρα. Αυτά προβλέπονται από το νόμο Ρέππα. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μάχη ζητώντας και συμπαράσταση έχοντας επικεφαλής αυτόν που θεωρεί εχθρό κάθε διαδηλωτή. Και δεν μπορείς να πας για μάχη χωρίς να προετοιμάσεις το στρατό σου. Χωρίς δηλαδή να πάρεις οργανωτικά μέτρα για να γίνει η απεργία. Αλλιώς καταντάς ΟΛΜΕ. Που για μια ακόμα φορά κήρυξε απεργία Δευτέρα ώστε να προκύψει αραχτό τριήμερο, ενώ στα σχολεία δεν έγινε καμία ενημέρωση. Και τα παιδιά, οι γονείς, δεν πρέπει να θεωρούνται εν δυνάμει σύμμαχοι; Γιατί δεν τους ζητήθηκε καν η συμπαράσταση; Οτι πολλοί καθηγητές επιχείρησαν να σπάσουν τις καταλήψεις δεν είναι άλλοθι. Τα παιδιά έχουν μεγάλη καρδιά, το ίδιο και οι γονείς τους. Απλά η ηγεσία της ΟΛΜΕ δεν πιστεύει στη δύναμη του λαϊκού κινήματος. Οπως και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου των δημοσιογράφων...

Ασχετο: Για όσους ακόμα ψάχνουν να βρουν τη σχέση των καπιταλιστών με το περιβάλλον, μια ματιά στον Αλφειό αρκεί...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ