Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Προϋπόθεση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης η επιστημονικότητα και ταξικότητα της πολιτικής του ΚΚ

Σε μεγάλη συγκέντρωση, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ στην Πάτρα, μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου στο λιμάνι της Πάτρας, χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Ο χώρος έξω από το Συνεδριακό Κέντρο ήταν «ντυμένος» με φωτογραφικό υλικό από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης του λαού, με στιγμιότυπα από την Οχτωβριανή Επανάσταση, την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της ΕΣΣΔ, την 3η Κομμουνιστική Διεθνή. Επίσης, είχε πρωτοσέλιδα από τον πατραϊκό Τύπο της εποχής και συγκεκριμένα από τον «Νεολόγο Πατρών», που φιλοξενούσε εκτενή ρεπορτάζ στις σελίδες του για τα γεγονότα του Οχτώβρη τα οποία συγκλόνισαν τον κόσμο. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση βιβλίου από τη Μαρξιστική Βιβλιοθήκη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος, ο οποίος παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της Οργάνωσης προς τιμήν της Οχτωβριανής Επανάστασης. Αναφερόμενος στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος το επόμενο διάστημα, σημείωσε πως «για την Κομματική Οργάνωση αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει έναν ακόμη σοβαρό και φιλόδοξο στόχο, πέρα από την υπερκάλυψη του πλάνου. Επιδιώκουμε το τέλος του 2008 να μας βρει με ιδιόκτητα κομματικά γραφεία στην Πάτρα αξιοποιώντας την προσφορά στο Κόμμα οικοπέδου από τον αείμνηστο σύντροφό μας Φώτη και τη συντρόφισσα Ζωή Κωτσόκολου, η οποία είναι απόψε μαζί μας».


Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε και τα παρακάτω:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη αποτελεί μια προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού που έκανε τα πρώτα του βήματα και άνοιγε πρωτόγνωρους δρόμους σε έναν εξαιρετικά δυσμενή διεθνή περίγυρο.

Η πάλη των τάξεων δεν τέλειωσε. Δεν εξαλείφτηκε η σοσιαλιστική επαναστατική προοπτική, όπως διατείνονται οι διάφοροι ιδεολογικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, οι οπαδοί του "τέλους της Ιστορίας".

Η ήττα είναι προσωρινή. Ο 21ος αιώνας θα φέρει νέες επαναστατικές νίκες».

Ηταν αντεπανάσταση

«Αξίζει εδώ να σημειώσουμε», παρατήρησε ο ομιλητής, «ότι όπως τονίζει και η Διακήρυξη της ΚΕ για τα 90χρονα, η ΚΕ προχωρά στην παραπέρα διερεύνηση για τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος.

Οι αντίπαλοί μας, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις μας, ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ ανάγει το όλο ζήτημα των αντεπαναστατικών ανατροπών σε κάποιους προδότες και πράκτορες του ιμπεριαλισμού. Ο ισχυρισμός αυτός απέχει από την αλήθεια και έχει στόχο να υποβαθμίσει τη σκέψη του Κόμματος, να το απαξιώσει στα μάτια των εργαζομένων που προβληματίζονται.


Είναι αλήθεια ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες η ανατροπή καθοδηγήθηκε από τα πάνω, από τις κομματικές και κρατικές ηγεσίες. Είναι άλλωστε γνωστό από όλη την ιστορία του εργατικού κινήματος, ότι ο οπορτουνισμός στην εξέλιξή του, και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές, ολοκληρώνεται σε αντεπαναστατική, προδοτική δύναμη.

Το Κόμμα μας θεωρεί ότι αυτό που συνέβη το 1991 ήταν αντεπανάσταση, γιατί έφερε την κοινωνική οπισθοδρόμηση. Απορρίπτουμε τον όρο "κατάρρευση", γιατί δίνει ένα χαρακτήρα νομοτέλειας στην αντεπαναστατική διαδικασία, δίνει έμφαση στην αυθόρμητη εκδήλωση των αντιφάσεων, χωρίς να βλέπει τον ενεργητικό ρόλο του υποκειμενικού παράγοντα, στην πορεία εξέλιξης των κοινωνικών διαφοροποιήσεων. Κρύβει την κοινωνική διαπάλη, τις προϋποθέσεις εξέλιξής της σε ταξική πάλη.

Θεωρούμε θεμελιακό ζήτημα την αναγνώριση ότι στις χώρες αυτές εξελισσόταν σοσιαλιστική οικοδόμηση, με τις αδυναμίες, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις της και δεν επρόκειτο για κάποιο "νέο εκμεταλλευτικό σύστημα", ή μια "μορφή κρατικού καπιταλισμού", όπως ισχυρίζονται διάφορα οπορτουνιστικά ρεύματα στο εργατικό κίνημα.

Υπήρχε σοσιαλιστική ιδιοκτησία και υποταγμένη σε αυτήν συνεταιριστική ιδιοκτησία, κεντρικός σχεδιασμός και εργατική εξουσία, η οποία όμως σταδιακά έχασε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά της και μετατράπηκε σε αντεπαναστατική.

Η μέχρι τώρα μελέτη των εξελίξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οπορτουνιστική διάβρωση του Κόμματος και ο εκφυλισμός του χαρακτήρα της εξουσίας έθεσαν σε πορεία διάβρωσης τη σοσιαλιστική κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό μέχρι την ανατροπή τους. Δεν έγινε άμεσα ορατός ο σταδιακός εκφυλισμός του επαναστατικού εργατικού χαρακτήρα της εξουσίας, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να δίνει την εντύπωση κατάρρευσης της εργατικής εξουσίας και όχι σταδιακής μετάβασης της κομματικής και κρατικής ηγεσίας από τον οπορτουνισμό στην αντεπανάσταση».

Η σοσιαλιστική κοινωνία είναι μεταβατική κοινωνία

«Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Η σοσιαλιστική κοινωνία είναι μεταβατική κοινωνία», σημείωσε με έμφαση ο ομιλητής. «Είναι ατελής, μη ολοκληρωμένος, ανώριμος κομμουνισμός. Είναι η πρώτη φάση του κομμουνιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού που κινείται προς την ανώτερη φάση του.

Δε συμφωνούμε με την αντίληψη που προβάλλεται από ορισμένους μαρξιστές ότι ο σοσιαλισμός είναι ένας "αυτόνομος σχηματισμός" ή με την αντίληψη άλλων που προσδίδουν μακροχρόνια αυτοτελή χαρακτηριστικά στη μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ονομάζοντάς την "πολυτομεακή κοινωνία", όπως χαρακτηρίζουν, π.χ., σήμερα την Κίνα.

Η σοσιαλιστική κοινωνία φέρνει ισχυρά τα σημάδια της καπιταλιστικής κοινωνίας από την οποία προέκυψε, σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε σχέση και εκδήλωσή της: Οικονομική, πνευματική, ηθική.

Η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι πάλη για την αλλαγή των σχέσεων παραγωγής, για αναδιοργάνωση όχι μόνο των οικονομικών σχέσεων αλλά και των ιδεολογικών, πολιτιστικών κλπ., δηλαδή, όλων των κοινωνικών σχέσεων. Με αυτή την έννοια, η κοινωνική επανάσταση εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και δεν περιορίζεται στην κατάληψη της εξουσίας ή στη διαμόρφωση μόνο της αρχικής της οικονομικής βάσης.

Στο σοσιαλισμό εξαλείφεται η ταξική εκμετάλλευση, αλλά όχι και κάθε κοινωνική ανισότητα και διαστρωμάτωση, κάθε μορφή ατομικής ή ομαδικής ιδιοκτησίας, κάθε μορφή διείσδυσης καπιταλιστικών σχέσεων όπως με το ξένο κεφάλαιο. Φυσικά, αυτό έχει αντανάκλαση στη συνείδηση, στις αντιλήψεις, στη στάση ζωής, που οπωσδήποτε επηρεάζονται και από τους μηχανισμούς που διαθέτει ο ιμπεριαλισμός».

Απαιτείται συνεχής ανάπτυξη της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η πάλη για τη θεμελίωση και ανάπτυξη της νέας κοινωνίας καθοδηγείται από την επαναστατική εργατική εξουσία με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αξιοποιεί τους νόμους κίνησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας», τόνισε στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Και συνέχισε:

«Από εδώ απορρέει και ο ανώτερος ρόλος του υποκειμενικού παράγοντα σε σχέση με όλους τους προηγούμενους κοινωνικοοικονομικούς σχηματισμούς.

Η επιστημονικότητα και ταξικότητα της πολιτικής του ΚΚ είναι απαραίτητη προϋπόθεση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Στο βαθμό που χαθούν αυτά τα στοιχεία, τότε ανδρώνεται ο οπορτουνισμός, ο οποίος ολοκληρώνεται στην πορεία σε αντεπαναστατική δύναμη.

Στην πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού οι κοινωνικές ανισότητες και διαφοροποιήσεις έπρεπε να επιλύονται συνειδητά, σχεδιασμένα, προς όφελος των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής - κατανομής, να επεξεργάζονται λύσεις σε προβλήματα που για πρώτη φορά εμφανίζονταν ιστορικά και οπωσδήποτε δεν υπήρχαν έτοιμες συνταγές.

Αυτό το καθήκον, βέβαια, προϋποθέτει τη συνεχή ανάπτυξη της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, πρώτα απ' όλα από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αν η πολιτική της σοσιαλιστικής εξουσίας δεν επιλύει προς όφελος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τις αντιθέσεις που εμφανίζονται, είναι δυνατόν αυτές να εξελιχθούν σε ανταγωνισμούς, όπως έδειξε η πείρα, και να εκδηλωθούν με τη μορφή κρίσης, ενώ μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για την καλλιέργεια παθητικότητας, δυσφορίας, διαμαρτυρίας, ανάπτυξης αντισοσιαλιστικών στοιχείων, κάτω από την επίδραση και του ιμπεριαλισμού που συνεχώς τους προσφέρει πλήρη στήριξη».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση και με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν τον ύμνο της Διεθνούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ