Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ δε χαράσσεται με τα μάτια στην κάλπη

Τα «ανοίγματα» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ και η θέση του ΚΚΕ γι' αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο διαλόγου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους.

-- Τόσο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος, όσο και ο υποψήφιος τώρα για το προεδρικό αξίωμα στο Συνασπισμό ο κ. Τσίπρας, κάνουν ανοίγματα στο χώρο του ΚΚΕ. Μάλιστα, έχουν πει ότι ενώ υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές μεταξύ σας, υπάρχουν και ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρχει συνεργασία.

Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια σημαντική άνοδο στον ΣΥΡΙΖΑ, δε σας προβληματίζει για το ότι κάποιες δυνάμεις λαϊκές, οι οποίες πλέον αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του συναινετικού δικομματισμού στη χώρα μας, στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δε στρέφονται προς το δικό σας το χώρο;

Δηλαδή, είναι σαν να έχετε περιχαρακωθεί κατά κάποιον τρόπο σε μια απομόνωση, ότι μόνο ο δικός σας ο χώρος μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή. Μιλήσατε για προσέγγιση με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, για έναν εναλλακτικό δρόμο εξουσίας. Ποιες δυνάμεις εννοείτε;

-- Πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος, όπως και η γενικότερη πολιτική, δε χαράσσεται με τα μάτια στην κάλπη. Πρόκειται για τον ανώτατο τυχοδιωκτισμό. Η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος χαράζεται πάνω στο ποια είναι η βασική, η σημαντική αντίθεση που υπάρχει σήμερα στον τόπο, που είναι η αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα μονοπωλιακά συγκροτήματα, στον ιμπεριαλισμό και το λαό. Που στο βάθος είναι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Πάνω εκεί οικοδομούμε τις συμμαχίες.

Πρώτα - πρώτα, οι συμμαχίες βασίζονται στις κοινωνικές δυνάμεις και κατά συνέπεια σε αυτήν την κατεύθυνση αναζητείς βεβαίως και πολιτικές συμμαχίες. Εμείς τυχοδιώκτες δεν είμαστε, γιατί θα είναι τυχοδιωκτισμός και όπου οι κομμουνιστές, να το πω καθαρά, κάτω απ' την πίεση των πραγμάτων, καταλήγουν αντικειμενικά στον τυχοδιωκτισμό, κάνουν ζημιά στο κίνημα. Αυτό έχει σημασία.

Για δείτε. Εχει δεχτεί ζημιά σήμερα το εργατικό κίνημα στη Γαλλία; Εχει υποστεί ζημιά το εργατικό κίνημα στην Ιταλία; Εχει υποστεί ζημιά το εργατικό κίνημα στη Γερμανία; Αυτό είναι το κριτήριό μας. Βεβαίως, τα θέλουμε όλα. Θέλουμε και να συμβάλουμε στο εργατικό κίνημα και να έχουμε και ποσοστά. Δεν τα σνομπάρουμε. Και θέσεις μέσα στο κίνημα. Αλίμονο. Πριν απ' όλα είναι αυτό.

Δεύτερο, με συγχωρείτε πάρα πολύ, είναι άποψή σας ότι είμαστε απομονωμένοι. Θα έλεγα, παίρνοντας σαν αφετηρία το '91, για ευνόητους λόγους, μέχρι σήμερα, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε ευήκοο λαϊκό ακροατήριο στο ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν είναι έτοιμοι ή συμφωνούν σε όλα. Ποτέ άλλοτε. Να σας πω κάτι; Ποτέ άλλοτε στην τελευταία 20ετία το ΚΚΕ δε δρούσε σε τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες για το κίνημα καταρχήν.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ, συναντάμε πολύ λιγότερες επιφυλάξεις, αντιστάσεις και αντιρρήσεις. Αυτό είναι το μέτρο. Ξέρετε τι είναι η απομόνωση; Δεν είναι μόνο το εκλογικό ποσοστό. Είναι να μιλάς και ο άλλος να μην σε ακούει. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι - εμείς δε συνηθίζουμε να κομπάζουμε, άλλοι είναι που κομπάζουν - που λένε «για να δούμε τι θα πει το ΚΚΕ», ανεξάρτητα αν είναι έτοιμοι, έχει ενδιαφέρον για την άποψή μας.

Για να μη σας πω ότι και οι δημοσκοπήσεις δε μας δείχνουν καθόλου άσχημα, δεν ξέρω πού τη βρήκατε την απομόνωση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, να βάλω και το τελευταίο: Αυτά τα ανοίγματα μήπως μπορείτε να μου τα πείτε; Εμείς δεν κοροϊδεύουμε, έχουμε πει τη θέση μας.

Την Κυριακή γίνεται η τοποθέτηση ότι «για να συνεργαστούμε με το ΚΚΕ προϋπόθεση είναι η πολιτική του ήττα». Τη Δευτέρα «άνοιγμα προς το ΚΚΕ», χτες έγινε δήλωση και λέει «ποιος είπε για συνεργασία με το ΚΚΕ;». Μα δεν έχουν σταθερότητα ούτε σε αυτά που λένε στα κανάλια. Τη Δευτέρα έτσι, την Τρίτη αλλιώς, είναι ανάλογα τι λένε οι δημοσκοπήσεις.

Η πολιτική συμμαχιών δεν είναι «χαρτί» για το Κόμμα, είναι στρατηγική επιλογή του. Δεν είναι προϊόν να το βάλουμε στον πάγκο της αγοράς και μάλιστα να το πουλήσουμε και σε περίοδο εκπτώσεων κάνοντας εκπτώσεις στις θέσεις μας.

Τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν αθροίζονται

-- Είναι γνωστή η θέση σας για τις συμμαχίες με τα άλλα κόμματα, αλλά σας έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάτε και για ευθύνη της Αριστεράς γενικότερα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα κόμματα της Αριστεράς να συγκεντρώνουν ποσοστό...

-- Εμείς είμαστε ΚΚΕ. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ. Η έννοια Αριστερά, δεν είναι ότι δεν υπάρχει, το ΚΚΕ όμως δεν είναι Αριστερά. Υπάρχουν Αριστεροί που δεν είναι κομμουνιστές. Γιατί θα σου πει και ο άλλος: «Εγώ είμαι Αριστερός αλλά δεν είμαι κομμουνιστής». Γιατί τα ταυτίζετε αυτά τα πράγματα; Εχει μεγάλη σημασία αυτό. Θέλω να πω ότι εμείς είμαστε πολύ Αριστερά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσω τον όρο σας. Μη μας βάζετε τώρα με όρους «να μπούμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ». Αλλοι βάζουν και το ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά. Οχι. Δεν υπάρχει έννοια ενιαίας Αριστεράς. Τέλειωσε. Εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα.

-- Δε σας βάζω με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρομαι στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει.

-- Και αυτό τι λέει; Γιατί τα αθροίζετε;

-- Αυτό λέει ότι συγκεντρώνεται ένα 20%.

-- Μα γιατί το αθροίζετε; Δεν αθροίζεται. Μήλα και πορτοκάλια, τι θα τα κάνουμε; Μπανάνες; Δεν αθροίζεται αυτό το πράγμα. Οι δημοσκόποι το αθροίζουν. Δικαίωμά τους, αλλά δεν αθροίζεται.

Να σας πω για το συσχετισμό δύναμης; Ενα κριτήριο είναι: Τι παίρνουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τι παίρνει το ΚΚΕ και πού σκορπάει μετά η λαϊκή δυσαρέσκεια και πάει στράφι. Αλλο κριτήριο: Η συμμετοχή στους αγώνες, η οργάνωση στα σωματεία, οι αρχαιρεσίες στους χώρους δουλιάς.

Να σας πω και κάτι; Πες ότι το ΚΚΕ - κι έχει γίνει αυτό - παίρνει 15% και οι οργανωμένοι στα σωματεία είναι 5%. Δεν πρόκειται να παίρνουμε και να σηκώνουμε το 20% ότι είναι το κυριότερο, γιατί το ΚΚΕ κρίνεται και από το εκλογικό του ποσοστό και από την ικανότητά του και τη δύναμή του να συμβάλλει στη λαϊκή οργάνωση της ανάπτυξης της πάλης.

Υπήρχαν και Κομμουνιστικά Κόμματα με 25% και 30% στην Ευρώπη και είναι στο 5% και 2%. Γιατί δε σας προβληματίζει αυτό;

Εμείς το ξαναλέω: Θέλουμε και ψήφους και περισσότερους βουλευτές. Θα σας έλεγα ψέματα ότι δε μας ενδιαφέρει. Είναι κι αυτός ένας τομέας σημαντικός. Αλλά είναι ένα σύνολο δεικτών που παίρνουμε υπόψη. Δεν μπορούμε να αθροίζουμε.

Σήμερα τι υπάρχει; Υπάρχει μείωση του κύρους του δικομματισμού και από εκεί και πέρα βεβαίως το εισπράττουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, δεν αθροίζεται όμως αυτό. Σε λίγο θα μας αθροίσετε και με το ΛΑ.Ο.Σ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ