Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Χειροκρότησαν» το ποίημα

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. συμφωνούν με τις κινήσεις της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική

Τις ανακοινώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής «χειροκρότησαν» οι συμμετέχοντες από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ και τον ΛΑ.Ο.Σ. στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θεωρεί ότι εξασφαλίζει τη συναίνεση των κομμάτων για να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στην υπόθεση της ΠΓΔΜ.

Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι την ίδια μέρα που η υπουργός Εξωτερικών εξασφάλιζε τη συναίνεση εκδόθηκαν δύο ανακοινώσεις:

  • Η ημερομηνία της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία.
  • Η επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου για θέματα «χαμηλής πολιτικής» με τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Το Συμβούλιο

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η υπουργός Εξωτερικών μίλησε κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στην Τουρκία από τις 23 μέχρι τις 25 του Γεναρη, όπως επίσημα ανακοινώθηκε χτες. Παρουσίασε επίσης την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με επίκεντρο την ΠΓΔΜ.

«Η πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι υποχρέωσή μας, την οποία τηρούμε απαρέγκλιτα και η ανταλλαγή απόψεων σε βάθος αποτελεί τη βάση για τη χάραξη μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

«Ολα εντάξει» για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Με τη διαπίστωση της υπουργού Εξωτερικών ότι «η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ήταν εξαιρετικά χρήσιμη» συμφώνησαν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο, Θ. Πάγκαλος, και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπανιάς. Ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι, αν και η αντιπολίτευση ποτέ δεν είναι ικανοποιημένη από την κυβέρνηση, έμεινε ικανοποιημένος από τη συνεδρίαση και από τη λειτουργία του οργάνου (ΕΣΕΠ), χαρακτηρίζοντας και αυτός την ενημέρωση «πλήρη και ειλικρινή». Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη χρονική στιγμή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, ο Θ. Πάγκαλος απάντησε ότι «η υπουργός εξέθεσε τις απόψεις της και εμείς εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας», διευκρινίζοντας ότι οι επιφυλάξεις δεν αφορούν στην επίσκεψη αυτή καθαυτή, «με την οποία συμφωνούμε και πιστεύουμε στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας». Η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στο ερώτημα αν υπήρξαν διαφωνίες για το ίδιο θέμα, είπε ότι το γενικό συμπέρασμα είναι πως «αυτές οι επισκέψεις είναι ωφέλιμες και πρέπει να γίνονται».

Ερωτηθείσα αν το κλίμα στο εσωτερικό επηρεάζει την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε: «Οχι, δε με επηρεάζει. Το υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί στη δουλιά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μας είναι να υπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας». Στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο Θ. Πάγκαλος συμφώνησε με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών. «Η υπουργός Εξωτερικών μάς είπε ότι δε θα δεχτεί μια πολιτική δημοσίων σχέσεων και δημιουργία μέτρων εμπιστοσύνης ως απάντηση στο αίτημά μας για ένα όνομα διεθνώς κατοχυρωμένο απέναντι όλων που θα διακρίνει το κράτος αυτό από τη δική μας Μακεδονία και αυτή την άποψη την υποστηρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Μπανιάς χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ χρήσιμη» και πρόσθεσε ότι αν επιμείνουμε σε θέσεις αρχών, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στο διεθνή χώρο. Χρειαζόμαστε, είπε, μια στρατηγική με διάρκεια και συνέχεια. Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ συμφώνησε ότι τώρα πρέπει να αναζητηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, ενώ για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία είπε ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει βήμα εμπέδωσης της συνεργασίας των δύο χωρών και λαών. Τον ΛΑ.Ο.Σ. εκπροσώπησε μόνο ο Κ. Πολίτης, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ