Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντι-Λαϊκό εγχείρημα

Τη διακήρυξη του εθνικιστικοακροδεξιού κόμματός του, ΛΑ.Ο.Σ., παρουσίασε ο Γ. Καρατζαφέρης

Την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του, ένα συνονθύλευμα από εθνικιστικές, νεοφιλελεύθερες και αντιδραστικές ιδέες, που επιστρατεύονται για να κατοχυρώσει κάποιο «ζωτικό χώρο» στην άκρα δεξιά του πολιτικού σκηνικού, παρουσίασε χτες ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης. Η ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος αποτυπώνεται και στο όνομά του, «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός» (ΛΑ.Ο.Σ.), ενώ οι «ιδρυτικές αρχές και θέσεις» του είναι προσανατολισμένες στην προσέλκυση ψηφοφόρων, κυρίως, της ΝΔ. Ταυτόχρονα στοχεύει να επωφεληθεί από τη διαμάχη κυβέρνησης - εκκλησίας.

Μεταξύ των «αρχών» του νέου κόμματος περιλαμβάνονται η επίσημη επαναφορά της «Μεγάλης Ιδέας», με εφαρμογή σε Βαλκάνια, Εύξεινο Πόντο, κ.λπ, οι αλύτρωτες πατρίδες (Ιμβρος, Τένεδος, Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα, Πόντος), διχοτόμηση και διπλή ένωση της Κύπρου, δωρεάν υγεία, αλλά και η ταυτόχρονη κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ελληνοκεντρική παιδεία με μια πανεπιστημιακή σχολή ανά Μητρόπολη, κ.ο.κ. Το κόμμα, όπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξή του, «υπηρετεί το Εθνος, το Γένος, την Πίστη, την Ορθοδοξία, την Πολιτιστική Ταυτότητα». «Πεποίθησή μας είναι ότι σήμερα υπάρχουν περιθώρια για εθνικές διεκδικήσεις», σημείωσε με έμφαση ο Γ. Καρατζαφέρης. Αυτό δεν τον εμπόδισε να διακηρύξει ότι θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή των αρχών που διακήρυξε το '74 ο Κ. Καραμανλής, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει απομακρυνθεί από τις θέσεις της.

Το εγχείρημα συνοδεύεται από τις απαραίτητες κορόνες ενάντια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται έντονα ο θρησκευτικός προσανατολισμός του, με τον ιδρυτή του να δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εκκλησία και μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, χωρίς να προσδοκά ανταλλάγματα. Εξάλλου το έμβλημα του κόμματος φέρει λευκό σταυρό με ένα δάφνινο στεφάνι στο κέντρο σε κόκκινο φόντο.

Η πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ του ΛΑ.Ο.Σ. θα γίνει σε ένα περίπου μήνα, οπότε και θα παρουσιαστούν τα στελέχη του κόμματος. Ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι τις οικονομικές προτάσεις του κόμματος επεξεργάζονται δύο πρώην υπουργοί, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα ονόματά τους.

Η Ρηγίλλης απέφυγε να σχολιάσει την κίνηση του Γ. Καρατζαφέρη, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη διασπαστική κίνηση μετά τις εκλογές, όταν η ΝΔ είχε καταφέρει να εμφανιστεί ενωμένη, η οποία, ανάλογα με τις συγκυρίες, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ενοχλητική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ