Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ - ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Σήμερα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις

Κλιμακώνεται ο αντιιμπεριαλιστικός - αντινατοϊκός αγώνας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής οργανώνει δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, προκειμένου να διαδηλώσει την απαίτησή του να φύγουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις που «ασκούνται» στην περιοχή, στο πλαίσιο των νέων σχεδίων για παραπέρα αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και προετοιμάζονται για νέες επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία.

Στην Πτολεμαΐδα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο Αμύνταιο στις 8μμ επίσης στην κεντρική πλατεία . Την ίδια ώρα απόψε, στις 8μμ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μαζικών φορέων της πόλης, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Στόχος είναι η διεύρυνση του μετώπου αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης «Anventure Exchange» (Ανταλλαγή Εμπειρίας) της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχικής Διοίκησης Ευρώπης, που θα ολοκληρωθεί στις 4 Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο της άσκησης 3.000 στρατιώτες από 15 χώρες έχουν κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Πτολεμαΐδας και Αμύνταιου, προκαλώντας την οργή των κατοίκων και σπέρνοντας φόβο για τα μελλούμενα. Οι πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη έχει εγκατασταθεί σε στρατόπεδα στο Μαυροδένδρι (κέντρο εκπαίδευσης) και στο Δρέπανο (Ρωμανέλη), καθώς και σε υπαίθριους χώρους.

Οι πολίτες δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, αφού ξαφνικά καλούνται να ζήσουν με την παρουσία των ΝΑΤΟικών, που καθημερινά περνοδιαβαίνουν τους δρόμους, τις πόλεις και τα χωριά. Αναρωτιούνται τι επέβαλε τη διεξαγωγή της άσκησης στην περιοχή τους, και μάλιστα αυτή την περίοδο και εκφράζουν τους φόβους τους για εμπλοκή της χώρας μας σε νέους μπελάδες. Φόβοι που ενισχύονται από την εκτίμηση πως η εγκατάσταση της δύναμης (ξηράς) Ταχείας Αντίδρασης στη Δυτική Μακεδονία σχετίζεται άμεσα με τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία και έγινε προκειμένου να είναι εύκολη και άμεση η επέμβασή της σε ενδεχόμενη όξυνση της έντασης στην περιοχή τόσο του Κοσσυφοπεδίου όσο και του Μαυροβουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ