Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κέρδη και τιμές καυσίμων (2)

Δεν έχουμε στοιχεία για την κερδοφορία άλλων πολυεθνικών εταιριών, π.χ., από τις διαβόητες «7 αδελφές» που - με τις «μεγασυγχωνεύσεις» και εξαγορές - έχουν γίνει 5. Ομως, είναι βέβαιο, πως η κερδοφορία τους θα κινήθηκε ανάλογα με της SHELL.

Εκτός, όμως, από τις πολυεθνικές, παχυλά κέρδη απολαμβάνουν και οι μεγάλες εταιρίες διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών (κρατικές και ιδιωτικές), σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ακόμη και στη δική μας, συγκριτικά μικρή μπροστά σε άλλες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι τα κέρδη της ελληνικής κρατικής εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» (που δραστηριοποιείται στη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών) αυξήθηκαν το 1999 κατά 48,3% και ανήλθαν στα 40,2 δισ. δραχμές, από 27,1 δισ. δραχμές το 1999. Επίσης, τα κέρδη της νορβηγικής κρατικής εταιρίας πετρελαίων «STATOIL» αυξήθηκαν κατά 224%.

Είναι φανερό, ότι σε περίοδο «παγκοσμιοποίησης» οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια και οι μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν «παγκοσμιοποιημένα» υπερκέρδη καταληστεύοντας τους λαούς του κόσμου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ