Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα τετελεσμένα

Με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Κύπρο, η τουρκοκυπριακή πλευρά κλιμακώνει τις απαιτήσεις της, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Ν. Υόρκη, που όπως όλα δείχνουν οδηγούν σε μια «λύση» συνομοσπονδίας για το Κυπριακό. Μια λύση, η οποία θεωρείται χειρότερη και από τη διχοτόμηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα, αποκτά τη δυνατότητα ελέγχου και στο νότιο τμήμα του νησιού.

Την περασμένη Κυριακή στο χωριό Αχερίτου, τα τουρκικά στρατεύματα, μετακίνησαν τα φυλάκια και τα έφεραν προς τις ελεύθερες περιοχές. Ο υπουργός τύπου, Δ. Ρέππας, δε θέλησε με τις δηλώσεις του να διαταράξει τη μακαριότητα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλωστε, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση. Φαίνεται πως ο Ι.Τζεμ, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις τους, κατάφερε να πείσει τον Γ.Παπανδρέου, ότι το Κυπριακό επιλύθηκε το 1974, όπως λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο Δ.Ρέππας, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «η αξιοπιστία του ΟΗΕ κρίνεται, κυρίως, από την αποτελεσματικότητά του».

Ο Ντενκτάς

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε την Κύπρο γεωπολιτική υπόθεση του τουρκικού κόσμου και ισχυρίστηκε προκλητικά ότι ο ίδιος δεν εποφθαλμιά ελληνοκυπριακά εδάφη. Ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάστηκε ένθερμος υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής φιλίας και πρόσθεσε ότι μια τέτοια φιλία απαιτεί αναγνώριση του δικαίου, όπως είπε, των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά προκλητικά ότι το Κυπριακό θα λυθεί μόνο εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί ότι δεν είναι κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων. Ο Ντενκτάς μιλούσε σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Τουρκικών Συνδέσμων Αμερικής.

«Δικαιολογημένη η ανησυχία των πολιτών»

Εν τω μεταξύ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε γραπτή δήλωσή του, υποστηρίζει ότι «η απόφαση του κ. Κληρίδη να συνεχίσει τις συνομιλίες, χωρίς την πλήρη και σαφή διασαφήνιση ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πάνω σε δικοινοτική βάση και ότι το πλαίσιο αναζήτησης λύσης είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, είναι τραγικό λάθος. Οι κίνδυνοι για την Κύπρο είναι τεράστιοι και η ανησυχία των πολιτών είναι πλήρως δικαιολογημένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ