Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ «ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Προεκλογική εκστρατεία με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο

Μυστική συνάντηση Χριστόδουλου - Μπερνς

Χαρακτηριστικά προεκλογικής εκστρατείας έχει αρχίσει να παίρνει η «σταυροφορία» συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες που ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτη. Στην εκστρατεία αυτή επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος με κάθε ευκαιρία απευθύνει από άμβωνος κάλεσμα στους πιστούς για να πάρουν μέρος στο «δημοψήφισμα». Την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος από την Αγία Σοφία Ψυχικού έκανε λόγο για αποϊεροποίηση των πάντων και προέτρεψε τους πιστούς να υπογράψουν για τις ταυτότητες. Την ίδια ώρα συνεχίζεται στη Μητρόπολη Αθηνών το λαϊκό προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο του έντονου παρασκηνίου που διαδραματίζεται εντάσσεται και η μυστική συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπερνς. Η είδηση της συνάντησης ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτέμβρη, την ημέρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την ετήσια έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα και σε άλλες 193 χώρες.

Το θέμα του εκκλησιαστικού δημοψηφίσματος για τις ταυτότητες και ειδικότερα της συμμετοχής σε αυτό ακόμα και βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος, όπως του Στ. Παπαθεμελή και του Π. Κρητικού απασχόλησε και τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Μετά τη συνάντηση ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για πολιτικό λάθος, γιατί «εμφανίζει την παράταξη να μην έχει μια ενότητα σε ένα θέμα αρχής που έχει σχέση με την πορεία της και με την πορεία του τόπου», για να επισημάνει όμως ότι «είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα και ως δημοκρατικό κόμμα πιστεύουμε στην απόλυτη ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης των πολιτών».

Την απάντηση της κυβέρνησης στις πρόσφατες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου περί εκσυγχρονισμού, ανέλαβε να δώσει χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος είπε ότι η πολιτική του εκσυγχρονισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί επιλογή του λαού. Οσον αφορά το χρόνο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη και τα έγγραφα που χορηγούνται σε όσους έχουν απολέσει τις παλιές τους ταυτότητες είναι προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ