Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Προετοιμασίες» ενόψει του συνεδρίου

Νέο κύκλο στην εσωκομματική αντιπαράθεση της ΝΔ αναμένεται να σηματοδοτήσει η προσυνεδριακή διαδικασία, η οποία ξεκινά και τυπικά σήμερα με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου, πιθανότερη ημερομηνία είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και οι προετοιμασίες στο εσωτερικό της ΝΔ είναι πυρετώδεις.

Ο Κ. Καραμανλής που είναι αποφασισμένος να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές, επιδιώκει να επαναβεβαιώσει την «παντοδύναμη» θέση του στο συνέδριο είτε με δική του πρωτοβουλία είτε αν προκληθεί από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Για το σκοπό αυτό το επιτελείο του εργάζεται για τον έλεγχο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων, αλλά και την αποκατάσταση των σχέσεων με τους λεγόμενους «βαρόνους». Πρόκριμα θα αποτελέσει η ανάδειξη των οργάνων στις ΝΟΔΕ και στις Τοπικές Οργανώσεις τον επόμενο μήνα, θέμα που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΕ. Στη συνεδρίαση θα πάρει μέρος και ο Κ. Μητσοτάκης καθώς βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ τάσσεται «μετά πάθους» ο Μ. Εβερτ, ο οποίος σε συνέντευξή του χτες στην «Ελευθεροτυπία», απαντά στην Ντ. Μπακογιάννη και δηλώνει ευθέως ότι διαφωνεί με την πρότασή της για συγκεκριμένη θητεία του προέδρου του κόμματος, γιατί έτσι «οδεύουμε σε μια κατάσταση όπου στρέφουμε την προσοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες και δε βλέπουμε τα προβλήματα». Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει την πρότασή του για επιστροφή του Αντ. Σαμαρά γιατί «κανένας δεν πρέπει να λέει μετά από τόσα χρόνια, δε δέχομαι κάποιον άλλον».

Την ίδια στιγμή, με έκδηλη αμηχανία αντιμετωπίζει η Ρηγίλλης τη δημιουργία κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο, για τον οποίο η επικρατέστερη άποψη είναι τελικά ότι δε θα προχωρήσει. Ωστόσο, από την πλευρά του δημάρχου, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα προχωρήσει στην επόμενη κίνησή του αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μ. Εβερτ, ο οποίος φέρεται να έχει στενές σχέσεις με το δήμαρχο, θεωρεί ότι ο δήμαρχος θα εξαντλήσει τη θητεία του και εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα ίδρυσης νέου κόμματος. Σπεύδει όμως να προσθέσει: «Αν κάνει τώρα, μια ομάδα προβληματισμού ή κάτι τέτοιο, το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν είναι κόμμα, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο «άτυπος» σύμβουλος του Κ. Καραμανλή, Γ. Λούλης, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» εκτιμά ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα του νέου κόμματος υπό τον Δ. Αβραμόπουλο και προβλέπει «πως αν επιχειρηθεί ένα τέτοια άλμα θα είναι στο κενό». Παράλληλα, εκτιμά ότι το κόμμα Καρατζαφέρη θα βοηθήσει τη ΝΔ «για να γίνει πιο τολμηρή στα ανοίγματά της στο μεσαίο χώρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ