Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον Πειραιά

Στο παζάρι, στον Πειραιά, με τους ανθρώπους του μόχθου
Στο παζάρι, στον Πειραιά, με τους ανθρώπους του μόχθου
Ξεχωριστή μέρα ήταν η Κυριακή για τους κομμουνιστές του Πειραιά. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος και τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν από νωρίς στο πόδι. Η περασμένη Κυριακή ήταν και για τους Πειραιώτες κομμουνιστές μέρα γιορτής και μάχης. Ο στόχος ήταν σαφής: Να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς να πάρει στα χέρια του την εφημερίδα της εργατικής τάξης, χωρίς να διαβάσει τις Θέσεις για το Συνέδριο του Κόμματος.

Τα πρώτα στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά δίνουν το παράδειγμα. Επικεφαλής ομάδων από μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, διακινούν το «Ριζοσπάστη» σε κάθε γωνιά του Πειραιά. Παντού όπου υπάρχουν εργάτες.

Από νωρίς το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά, βρίσκονται τα μέλη της κομματικής οργάνωσης των μεταλλεργατών. Στην περιοχή γίνεται το κυριακάτικο παζάρι. Εκεί πάνε να ψωνίσουν οι άνθρωποι του μόχθου. Βλέπεις ανθρώπους με ροζιασμένα χέρια από τη δουλιά και χαραγμένα πρόσωπα από τις ταλαιπωρίες της ζωής. Είναι αυτοί που με το καθημερινό τους μόχθο δημιουργούν τον πλούτο που απολαμβάνουν οι λίγοι. Είναι αυτοί που το πετσί τους δοκιμάζεται από τα μέτρα των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας. Αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν πολλά λόγια για να καταλάβουν ότι μόνο οι κομμουνιστές παλεύουν για τα συμφέροντά τους, εξάλλου καθημερινά τους βλέπουν δίπλα τους, στους αγώνες τους, στις χαρές και στις λύπες τους. Ο «Ριζοσπάστης» αλλάζει χέρια. Κάποιοι στέκονται και ανταλλάσσουν λίγα λόγια με τους συντρόφους που τους δίνουν την εφημερίδα και που στο πρόσωπό τους βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Στην Παλιά Κοκκινιά, μια από τις κατ' εξοχήν εργατοσυνοικίες του Πειραιά, επικεφαλής των διακινητών του «Ριζοσπάστη» είναι ο Σήφης Κωτσαντής, γραμματέας της ΚΟΠ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος. Με την ντουντούκα στο χέρι καλεί τους εργάτες να πάρουν τη δική τους εφημερίδα. Στην περιοχή αυτή η ανεργία και η υποαπασχόληση είναι μόνιμος σύντροφος των κατοίκων. Εδώ, που η ταξική κυβερνητική πολιτική στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια γίνεται άμεσα αντιληπτή, οι Θέσεις του ΚΚΕ γίνονται αποδεκτές χωρίς συζήτηση.

Η ίδια εικόνα και στις άλλες περιοχές του Πειραιά όπου τελικά δόθηκαν χιλιάδες φύλλα του «Ριζοσπάστη», χωρίς μάλιστα, όπως τονίζουν οι σύντροφοι, να έχουν εξαντληθεί και οι δυνατότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ