Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ - ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Καταργούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, με θέμα την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη Β` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τη δραματική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων βιώνει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια. Ιδιαίτερα, η νέα γενιά και οι γυναίκες ζουν με το άγχος της ανασφάλειας, που γεννούν η ανεργία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα ελαστικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί.

Ο Δημόσιος Τομέας, οι Δήμοι, οι Νομαρχίες, τα Νοσοκομεία είναι πρωταγωνιστές στην άλωση και των πιο στοιχειωδών ακόμα εργασιακών δικαιωμάτων. Οι συμβάσεις έργου που συγκαλύπτουν εξαρτημένες σχέσεις εργασίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Το ίδιο συμβαίνει και με το ωρομίσθιο και τη σύμβαση ορισμένου χρόνου (4ωρα, 8ωρα κλπ). Ο Δημόσιος Τομέας δίνει το πρόσταγμα, που κύριο στόχο έχει το εκτόπισμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την κατάργηση της δουλειάς με δικαιώματα.

Πρόσφατα (στις 4/05/08) οι υπηρεσίες της Β` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων απέστειλαν έγγραφο στο προσωπικό, με θέμα το δικαίωμα αδειών ωρομίσθιου, έκτακτου και ορισμένου χρόνου προσωπικού. Το έγγραφο προσδιορίζει τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων όχι μόνο πολύ μακριά από τις αντίστοιχες διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (επικαλούμενο γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - 292/2002 - και αντίστοιχη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών - 25052/27 - 112002), αλλά και από αυτά ακόμη τα ελάχιστα, που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Αυτοί οι εργαζόμενοι στις περισσότερες των περιπτώσεων, σύμφωνα με την υπηρεσία της Β` Εφορείας, δεν έχουν δικαιώματα αδειών, παρά μόνο αμισθί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί

-- Αν η εγκύκλιος αυτή της Β` Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι σε γνώση του υπουργείου Πολιτισμού και έχει την έγκρισή του.

-- Αν άμεσα θα ανακληθεί ως απαράδεκτη, αφού αντιστρατεύεται κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, και αυτά ακόμη τα ελάχιστα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

-- Αν θα συνεχίσει να επιμένει στο διαχωρισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση τη σύμβασή τους και αν έχει τη βούληση να παρέμβει νομοθετικά, ώστε να αρθούν οι σημερινοί διαχωρισμοί εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ