Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι συλλογικές συμβάσεις βλάπτουν τον... ανταγωνισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην ωμή παραδοχή ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στέκεται εμπόδιο στην ανάγκη των εργοδοτών να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο ανταγωνιστικές έναντι των άλλων, προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με εσωτερικό έγγραφό της προς το σύνολο των εργαζομένων.

«Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - σημειώνεται στο έγγραφο της διοίκησης - αποτελεί μια πρακτική που ίσχυε επί σειρά ετών. Καθώς οι συνθήκες της αγοράς μεταβάλλονται με ραγδαίους ρυθμούς μεταβάλλεται και η στρατηγική των τραπεζών. Και η ΟΤΟΕ δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή τη νέα πραγματικότητα του έντονου ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί στην τραπεζική αγορά». Με άλλα λόγια, η διοίκηση της Εθνικής λέει στους εργαζόμενους ότι το τραπεζικό κεφάλαιο στοχεύει στην κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης και την αντικατάστασή της σε πρώτη φάση από τις επιχειρησιακές συμβάσεις (απώτερος στόχος τους είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας). Με αυτό τον τρόπο οι τραπεζίτες επιδιώκουν μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων να αποδυναμώσουν τη συλλογική αντίδραση των εργαζομένων και η κάθε τράπεζα να επιβάλλει, στο μέτρο που μπορεί, τις πιο άθλιες εργασιακές συνθήκες, ώστε να βγάζει περισσότερα κέρδη έναντι των άλλων τραπεζών.

Απέναντι στη λογική αυτή η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί. Γιατί είναι αυτή που πρώτη αποδέχεται και στηρίζει τη λογική της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της ταξικής συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ