Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αρχείο «δείχνει» η κυβέρνηση

Αρνείται σταθερά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ «κλείνει τα μάτια» στις δοσοληψίες γαλάζιων στελεχών με τη «Ζήμενς»

Το δρόμο του κουκουλώματος ακολουθεί αταλάντευτα η κυβέρνηση και στην υπόθεση με τις μίζες της «Ζήμενς», επιχειρώντας να στείλει στο αρχείο ακόμα ένα καραμπινάτο σκάνδαλο διαπλοκής των δύο μεγάλων κομμάτων με το μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση, αφ' ενός κλείνει τα μάτια στις νέες αποκαλύψεις για την εμπλοκή γαλάζιων βουλευτών σε δοσοληψίες με τη «Ζήμενς» και από την άλλη σταθερά απορρίπτει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Παράλληλα, καλύπτει τις περίεργες δηλώσεις εισαγγελικών παραγόντων που ...προδικάζουν τη μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις μίζες της «Ζήμενς», ενώ θεωρούν τις δωρεές και χορηγίες σε πολιτικά πρόσωπα από επιχειρήσεις «μη έκνομη συναλλαγή»...

Επίσημα χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε κάλυψη στον Κυρ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «επαρκή, λεπτομερειακά και αρκούντως επεξηγηματικά» τα στοιχεία που προσκόμισε ο γαλάζιος βουλευτής. Οσο για τη θέση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της «Ζήμενς», ο Ευ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει πάγια θέση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να συσταθεί τέτοια Επιτροπή όσο η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις «ανεπίσημες» κατηγορηματικές δηλώσεις εισαγγελικών πηγών ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Για το θέμα της παραίτησης του συνεργάτη της Ντ. Μπακογιάννη και μέλους της ΚΕ της ΝΔ Λεων. Δραγουμάνου, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο και πως το θέμα αφορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη μεριά του ο Σωτ. Χατζηγάκης υπερασπίστηκε πλήρως τους χειρισμούς των εισαγγελικών αρχών, μίλησε για «άδικη εμπλοκή» του ονόματος του βουλευτού Κυρ. Μητσοτάκη, αφήνοντας να διαφανεί ότι συμμερίζεται τη θέση ότι στην υπόθεση αυτή δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. «Η ανεύθυνη και συκοφαντική "ονοματολογία" και σκανδαλολογία γύρω από κόμματα και πρόσωπα δηλητηριάζει το δημόσιο βίο και διαμορφώνει ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα, το οποίο βλάπτει τους θεσμούς και την ίδια τη Δημοκρατία», δήλωσε, απορρίπτοντας την παραπομπή της υπόθεσης σε Εξεταστική Επιτροπή γιατί κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει, «μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει για τους πάντες στην παρούσα φάση των ανακρίσεων». Αφήνει αιχμές για διαρροές της δικογραφίας από δικηγόρους των εμπλεκομένων, ενώ παρέχει πλήρη στήριξη στους εισαγγελείς, λέγοντας «η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της ανταποκρίνονται πλήρως στα δύσκολα καθήκοντά τους ως προς τις υποθέσεις αυτές»...

Η εξέταση υπόπτων συνεχίζεται

Συνεχίζεται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, που χειρίζεται την «υπόθεση "Ζήμενς"» η εξέταση υπόπτων. Χτες επισκέφθηκε τον εισαγγελέα ο πληρεξούσιος δικηγόρος της «Siemens Ελλάδος», Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με τον συνεργάτη του, Πέτρο Μαχά, και τον εκπρόσωπο της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον», Κάρολο Ζίνκερ, ενώ έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στο δικαστικό λειτουργό ακόμα 14 άτομα. Ο Κάρολος Ζίνκερ προσκόμισε στον εισαγγελέα στοιχεία από τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργεί η αμερικανική δικηγορική εταιρεία, κατ' εντολή της μητρικής «Ζήμενς», για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων».

Στο μεταξύ ο εισαγγελέας Αθανασίου μαζί με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο ενημέρωσαν χτες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την πορεία της έρευνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απαγγελία κατηγοριών κατά παντός υπευθύνου αναμένεται στα τέλη του μήνα, οπότε και θα διαβιβαστούν τα συλλεγέντα στοιχεία στον ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή για τη διερεύνηση του ρόλου off shore εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι σημειώνουν το γεγονός της μη κατάσχεσης παραστατικών και τιμολογίων, των οποίων έλαβε γνώση, από τον εισαγγελέα Αθανασίου, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της «Ζήμενς» την προηγούμενη βδομάδα. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας δεν έχει δώσει στους συνηγόρους των εμπλεκόμενων στην υπόθεση τη συμπληρωματική κατάθεση της γραμματέως πρώην στελέχους της «Ζήμενς», αν και η ίδια επιβεβαίωσε χορηγίες και δώρα σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ωστόσο στην πρώτη της κατάθεση δεν είχε κατονομάσει. Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας, μετά από συνεννόηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, έκρινε ότι πρέπει να μη δίνονται στους δικηγόρους αντίγραφα των καταθέσεων όσων καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι πριν την παρέλευση ενός μηνός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαταρκτική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ (2017-02-21 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι καταθέσεις (2010-02-05 00:00:00.0)
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζαγοριανού (2009-02-20 00:00:00.0)
Ψάχνουν ύποπτους λογαριασμούς στις ΗΠΑ (2008-11-05 00:00:00.0)
Ενορκες καταθέσεις στο Μόναχο (2008-10-14 00:00:00.0)
Ασκήθηκαν διώξεις κατά παντός υπευθύνου (2008-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ