Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αθωώνει» Μ. Λιάπη και μίζες

Eurokinissi

«Κλείνει» η κυβέρνηση το θέμα αναφορικά με τις σχέσεις του Μιχ. Λιάπη με τη «Ζήμενς», επιχειρώντας ταυτόχρονα να αθωώσει τον εαυτό της αλλά και την πολιτική που «εκτρέφει» τις μίζες.

Αγνοώντας επιδεικτικά την κραυγαλέα «προνομιακή» σχέση και τις «συναναστροφές» που είχε ο υπουργός Πολιτισμού με προμηθευτές και «ανταγωνιστές» του δημοσίου, η κυβέρνηση πρόσφερε εκ νέου κάλυψη στον Μιχ. Λιάπη, υποστηρίζοντας ότι τα παραστατικά που παρουσίασε επιβεβαιώνουν «περίτρανα» τους αρχικούς ισχυρισμούς του για το επίμαχο ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούνη του 2005. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να έχει πειστεί από τα στοιχεία και τις εξηγήσεις του υπουργού Πολιτισμού, ενώ δεν αναμένει ότι θα αλλάξει η κατάσταση εξαιτίας των νέων αποκαλύψεων που φημολογείται πως θα υπάρξουν πιθανότατα από τον κυριακάτικο Τύπο για τις σχέσεις του με τον Μιχ. Χριστοφοράκο της «Ζήμενς» και τον εφοπλιστή Α. Λασκαρίδη της «Aegean».

«Με τον πλέον περίτρανο τρόπο επικυρώθηκε, με την παρουσίαση των αποδείξεων της πληρωμής του ταξιδιού, η αυστηρή και συνάμα σαφής δήλωση, την οποία ο υπουργός Πολιτισμού είχε κάνει από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε το όνομά του. Για την κυβέρνηση, το θέμα έχει κλείσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, απορρίπτοντας ως «αυθαίρετες» τις αναφορές για οργάνωση του ταξιδιού του υπουργού στη Γερμανία από τη «Ζήμενς». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η κατηγορία περί χρηματισμού υπουργού «κατέρρευσε περίτρανα», αποφεύγοντας όμως να δώσει απάντηση στο εύλογο ερώτημα για τις συμβάσεις ύψους 236 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε ο ΟΣΕ με τη «Ζήμενς» στο διάστημα που ήταν υπουργός Μεταφορών ο Μιχ. Λιάπης. Διέψευσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, επαναλαμβάνοντας ότι «η υπόθεση για την κυβέρνηση έχει κλείσει».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταβάλλει επίμονες προσπάθειες να βγάλει τον εαυτό της έξω από «το κάδρο της διαφθοράς» με τις μίζες της «Ζήμενς» και να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ζητά επίμονα να απολογηθεί για το 1 εκατομμύριο μάρκα που παραδέχτηκε ο Θ. Τσουκάτος ότι μπήκαν στα ταμεία του κόμματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα εξέφρασε το «παράπονο» ότι «βαδίζουμε στη 10η ημέρα συζητήσεων για κάτι το οποίο στην πράξη απεδείχθη ότι δεν έχει βάση, όταν η υπόθεση της εισροής ενός εκατομμυρίου μάρκων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ διήρκεσε μόλις τρεισήμισι ή τέσσερις ημέρες, στη συζήτησή μας»...

Αξιοποιώντας τις εξελίξεις στο παραδικαστικό κύκλωμα ο εκπρόσωπος προσπάθησε να δικαιώσει τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι παράγει έργο και λειτουργεί ανεξάρτητα. Δεν απάντησε όμως στις αιτιάσεις που εκφράστηκαν από παράγοντες της Δικαιοσύνης ότι το πολιτικό σύστημα της «φορτώνει» τα πολιτικά σκάνδαλα και τα ανομήματά του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δε διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και μηχανισμούς για να φέρει σε πέρας την έρευνα που απαιτείται.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκφράζονται ανοιχτά διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της υπόθεσης των σχέσεων του υπουργού Πολιτισμού με προμηθευτές του δημοσίου. Ο βουλευτής Αν. Νεράτζης, ο οποίος διατέλεσε υφυπουργός Μεταφορών επί υπουργίας Λιάπη, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι «μόνο αν ο κ. Λιάπης χειριζόταν θέματα της "Ζήμενς" εκείνη την εποχή, ως υπουργός Μεταφορών, τότε η συναναστροφή είναι αξιόμεμπτη». Από την πλευρά του ο Θ. Καράογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημείωσε: «Εγώ δε θα άφηνα το όνομά μου να διασύρεται για δύο και τρεις εβδομάδες, όταν εν τη γενέσει του το ζήτημα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Δεν κατάλαβα γιατί να βγαίνουν εκ των υστέρων τα στοιχεία τα οποία υπήρχαν».

Ως παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα με αφορμή το σκάνδαλο της «Ζήμενς» ερμηνεύεται η αποστροφή του Κάρ. Παπούλια σε ομιλία του σε εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης, ότι «μπορεί να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, όμως για να επαναλάβω εκείνο που λεγόταν παλιά, "έξω πάμε καλά"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ