Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

ΑΓΩΝΙΑ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ... «Με την αποκάλυψη κρουσμάτων εκτεταμένης οικονομικής - πολιτικής συναλλαγής (...) εξαντλούνται τα ύστατα όρια κοινωνικής αξιοπιστίας της πολιτικής, όμως αχρηστεύονται έτσι βασικοί μηχανισμοί της πολιτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των πολιτών (...) όπως σημειώνει η γαλλική "Μοντ" εάν οι πολιτικοί δίαυλοι έχουν "στομώσει", τότε ενισχύεται ο κίνδυνος ευρύτερης κοινωνικής ανάφλεξης (...) αυτό επιβεβαιώθηκε το 1789, το 1848, το 1871: την πολιτική συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές του επίσημου πολιτικού φάσματος ανέτρεψαν οι περιφρονημένες, αγνοημένες και υποτιμημένες κοινωνικές δυνάμεις (...) η επανίδρυση του πολιτικού συστήματος σε νέες βάσεις και προϋποθέσεις επιβάλλεται υπό την καταιγιστική πίεση των κοινωνικών δυνάμεων, μέχρι την επερχόμενη κοινωνική έκρηξη» (ο Κ. Βεργόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ... «Εδώ πληρώνονται - πολιτικά, βέβαια, αυτό ενδιαφέρει - οι διαψεύσεις των όρκων περί διαφάνειας και των εκκλήσεων για σεμνότητα και ταπεινότητα. Το επείγον συνεπώς δεν είναι ούτε οι ευχές ανόρθωσης του συστήματος που διατυπώνονται, ούτε τα νομοτεχνικά περί του ενδεδειγμένου τύπου των κομματικών χρηματοδοτήσεων. Πρωτοβουλίες ουσιαστικές χρειάζονται, όπως ένα εκλογικό σύστημα που θα έφερνε τα πάνω - κάτω» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ... ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ: «Η ανησυχία για ενδεχόμενη ανάμειξη κερδοσκόπων στην εκτίναξη της τιμής του αργού πετρελαίου, οδήγησε την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων στην απόφαση να πραγματοποιήσει την πρώτη της ακροαματική διαδικασία με θέμα την επιτήρηση της πετρελαϊκής αγοράς του Λονδίνου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Τζον Μακ Φολ (...) παράλληλα υποστήριξε ότι "πρέπει να αναλάβουμε δράση καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι τα κέρδη των κερδοσκόπων στην αγορά πετρελαίου ανέρχονται στα 260 δισ. δολάρια"» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: «για τους Ευρωπαίους καταναλωτές ο κ. Τρισέ είναι κόκκινο πανί διότι απλούστατα πιστεύουν πως αυτός φταίει που θα πληρώσουν παραπάνω δόση για τα στεγαστικά και άλλα δάνειά τους (...) ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είναι ανεξάρτητος - η συνθήκη του Μάαστριχτ όρισε πως η ΕΚΤ θα έχει την ανεξαρτησία της (...) κι εδώ που τα λέμε όλα φάνηκαν να πηγαίνουν καλά για κάποια χρόνια - μέχρι που έσκασε η χρηματοπιστωτική κρίση, η άνοδος του πετρελαίου και των τιμών των τροφίμων (...) τώρα όλοι είναι θυμωμένοι με τον κ. Τρισέ και την Τράπεζά του. Ισως γιατί αυτό είναι πιο εύκολο από το να παραδεχτούν πως η σύλληψη που είχαν όταν σχεδίαζαν την ΟΝΕ μπορεί κάπου να έχανε. Ομως, είναι πολύ αργά για δάκρυα. Για όλους...» (η Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου στα ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ