Σάββατο 5 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας και τέχνη για τον άνθρωπο

Μέσα από την εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή εργάτη Μήτσο Σαχίνη και στην καλλιτεχνική του δημιουργία, αναδείχτηκε ο Πολιτισμός της εργατικής τάξης

Ο Μήτσος Σαχίνης
Ο Μήτσος Σαχίνης
Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης, στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας η προφεστιβαλική εκδήλωση ΚΚΕ-ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο του κομμουνιστή Μήτσου Σαχίνη. «Του σεμνού, ακούραστου, φλογερού μαχητή, που με αυταπάρνηση αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση», όπως τονίστηκε από τους καλλιτέχνες και τα μέλη της ΚΝΕ που παρουσίασαν τη δράση και το καλλιτεχνικό έργο του μπαρμπα-Μήτσου.

Ο Μήτσος Σαχίνης έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1941, πήρε μέρος στην Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ. Συνελήφθη το 1947 και καταδικάστηκε 2 φορές σε ισόβια. Το 1953 απολύθηκε και από τότε δούλεψε στην ΚΟΘ του ΚΚΕ, συμμετέχοντας στην ΕΔΑ, ενώ πάλι συνελήφθη και κλείστηκε στις φυλακές από τους πραξικοπηματίες το 1967. Μετά την πτώση της Χούντας, πρωτοπόρος στο συνδικαλιστικό κίνημα, γίνεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 22 Ιούλη του 2004.

Το 1950, στο κολαστήρι της Γιούρας, παίρνει τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον μεγάλο ζωγράφο Ασαντούρ Μπαχαριάν. Πιστός στρατιώτης της αντιστασιακής τέχνης απαθανατίζει τους αγώνες και τις θυσίες μιας ολόκληρης γενιάς, ενός λαού που δεν έμαθε να σκύβει το κεφάλι. «Οι προσωπικές μας αγωνίες είναι οι αγωνίες του λαού και η ανησυχία μας είναι η ανησυχία του παθιασμένου εργάτη της ζωής. Οι άνθρωποι της τάξης μας δεν ξεπερισσεύουνε λεφτά για πίνακες, για αυτό και τους χαρίζω», έλεγε ο μπαρμπα-Μήτσος.


Motion Team

«Θέμα της προφεστιβαλικής μας εκδήλωσης είναι "Εργατική τάξη και Πολιτισμός" μέσα από μια εκδήλωση τιμής στο Μήτσο Σαχίνη», σημείωσε στην ομιλία της η Μαρίνα Κυριάκου, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«Στους στόχους του Κόμματός μας πάντα είναι: Η εξύψωση της ανθρωπιστικής προσωπικότητας. Η ποιοτική ενίσχυση του τρόπου ζωής των εργαζομένων. Η ενίσχυση των κοινωνικών αξιών. Η αναζωογόνηση των ζωντανών πολιτιστικών κυττάρων της κοινωνίας... Η πρόσβαση στον Πολιτισμό είναι κοινωνικό αγαθό. Και βέβαια για τον Πολιτισμό που πρέπει να πλουτίζει την κοινωνική συνείδηση, να καλλιεργεί στον άνθρωπο το ανθρώπινο», επεσήμανε παρακάτω.

Για την ανάγκη η τέχνη να υπηρετεί την εργατική τάξη, να είναι χρήσιμη, μίλησαν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός του ΚΘΒΕ Κώστας Χαλκιάς και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στην εκδήλωση παραβρίσκονταν τα παιδιά του Μήτσου Σαχίνη, Μαρία και Αγάπιος, καθώς και ο εγγονός του Αλέξανδρος, ενώ στο τέλος πολιτικά τραγούδια έπαιξε το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση έργων του Μήτσου Σαχίνη.


Ενα μικρό δείγμα από τα έργα του κομμουνιστή εργάτη καλλιτέχνη

Motion Team

Ενα μικρό δείγμα από τα έργα του κομμουνιστή εργάτη καλλιτέχνη
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιαίτερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Στοκχόλμη (2024-09-06 00:00:00.0)
Οι σημερινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (2006-07-06 00:00:00.0)
Ραντεβού και στο διαδίκτυο (2005-07-20 00:00:00.0)
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις (1998-07-10 00:00:00.0)
Κοντά στο λαό και τα προβλήματά του (1998-06-25 00:00:00.0)
Αγκαλιάζουν την Αθήνα οι εκδηλώσεις (1996-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ