Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σοσιαλδημοκρατικές σαπουνόφουσκες

Για εναλλακτική πολιτική πρόταση κάνει λόγο ο ΣΥΝ, επιχειρώντας, καπηλευόμενος αριστερή φρασεολογία, να αρθρώσει μια πρόταση, υποτίθεται, εναλλακτικής διακυβέρνησης, αλλά, στην ουσία, καπιταλιστικής διαχείρισης, μια σοσιαλδημοκρατική σαπουνόφουσκα. Οι βασικοί άξονες αυτής της πρότασης περιέχονται στην εισήγηση και στην απόφαση της τελευταίας ΚΠΕ του ΣΥΝ, αλλά και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα.

Το πολιτικό στίγμα της πρότασης περιγράφεται σαφώς. «Οφείλουμε», αναφέρεται, «να εκπονήσουμε ένα ανταγωνιστικό προγραμματικό πολιτικό σχέδιο, σε ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό», όπως και «να αμφισβητήσουμε την ιδεολογική ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και αξιών». Επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη μορφή καπιταλιστικής διαχείρισης και αυτό δε γίνεται τυχαία. Αφήνουν στο απυρόβλητο τη σοσιαλδημοκρατία, που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Πρόκειται για μία πρόταση, που εκ των προτέρων είναι ναρκοθετημένη από την ίδια την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές του ΣΥΝ. Οι κεντρικοί άξονες, γύρω από τους οποίους θα κινείται η πρόταση του ΣΥΝ, αναιρούνται από την ίδια τη στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ευρωμονόδρομος είναι ασύμβατος ακόμα και με τα όποια εκσυγχρονιστικά τολμήματα σε κάποια έστω μερική φιλολαϊκή κατεύθυνση, αφού οι επιλογές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι ανάγκη του κεφαλαίου για να συντηρήσει το ποσοστό του κέρδους του και να αντεπεξέλθει στον εσωτερικό ανταγωνισμό του κεφαλαίου. Αυτό το γνωρίζουν, αλλά το ζητούμενο γι' αυτούς δεν είναι να υπάρχει διέξοδος στα λαϊκά προβλήματα, αλλά η πολιτική διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Ο βίος και η πολιτεία του ΣΥΝ ανατρέπουν και ακυρώνουν έναν προς έναν τους «άξονες» αυτούς:

  • Μιλάνε για «ανάκτηση του δημόσιου πλούτου». Προφανώς και γνωρίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται και η επέλαση των πολυεθνικών μονοπωλίων στη δημόσια περιουσία καθοδηγούνται και κατευθύνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιθυμίες των μονοπωλίων.
  • Μιλάνε για «αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των οικονομικά ασθενέστερων και μιας ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης». Φαίνεται πως έχουν ...ξεχάσει ότι στον πυρήνα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η με κάθε μέσον αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι αυτή η πολιτική των φοροαπαλλαγών για τα κέρδη του κεφαλαίου, των ιδιωτικοποιήσεων, των πιο βάρβαρων εργασιακών σχέσεων, των αντιασφαλιστικών νόμων, των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» στην Παιδεία, στην Υγεία, κ.α.
  • Μιλάνε, ακόμα, για «υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης και εργασίας με βάση τις δημόσιες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας». Να τους θυμίσουμε πως η πολιτική του ευρωμονόδρομου υπαγορεύει τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα κρατικά μονοπώλια, αλλά και σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής (Πανεπιστήμια, Σχολεία, Νοσοκομεία, Πολιτισμός κ.ά.). Επίσης, τα πρόστιμα της ΕΕ στην «Ολυμπιακή» και στα Ναυπηγεία γιατί έλαβαν κρατική χρηματοδότηση.
  • Μιλάνε για «διεύρυνση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας και των δικαιωμάτων». Τι να πρωτοθυμίσουμε, τους ευρωτρομονόμους, τα ευρωεντάλματα σύλληψης, τα ευρωφακελώματα, τη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ;
  • Εκεί, όμως, που η υποκρισία ξεχειλίζει, είναι το ενδιαφέρον του ΣΥΝ για την «αναζωογόνηση της περιφέρειας». Κάνουν σα να ...έπεσαν από τον Αρη και δεν ξέρουν πως ο μαρασμός της υπαίθρου είναι καθοδηγούμενος από την ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσαν να πουν ότι έχουν ...«αλλάξει». Αντίθετα, χτες, ο Α. Τσίπρας διακήρυξε «πείτε όχι σ' αυτήν τη Συνθήκη για μια καλύτερη Συνθήκη». Δηλαδή, για έναν «καλύτερο» ευρωμονόδρομο, που, σε κάθε περίπτωση, θα είναι οδοστρωτήρας του κεφαλαίου πάνω στους εργαζόμενους.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ