Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
«Καταπίνουν» τις μίζες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παραδέχονται την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά δείχνουν ο ένας τον άλλον

Στη γραμμή του συμψηφισμού και του κουκουλώματος κινούνται σταθερά κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση «Ζήμενς», ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι μίζες είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τη διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας με τα μονοπώλια.

Αν και τα δύο μεγάλα κόμματα παραδέχονται, στον ένα ή άλλο βαθμό ότι δόθηκαν μίζες από τη γερμανική εταιρεία, την ίδια στιγμή επιχειρούν να πείσουν το καθένα ότι το θέμα αφορά το άλλο, διεκδικώντας ταυτόχρονα ρόλο «εξυγιαντή» του πολιτικού συστήματος!

Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το τυπικό, υποστηρίζοντας ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι σύμφωνες με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, λες και υπήρχε περίπτωση οι συμβάσεις να ήταν παράνομες... Από την άλλη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζητά επανεξέταση όλων των συμβάσεων που έχει υπογράψει η «Ζήμενς» με το Δημόσιο, λες και οι μίζες αναφέρονται στις συμβάσεις ή είναι μόνο η «Ζήμενς» που «ενσωματώνει» μίζες στις συμβάσεις για τα έργα που παίρνει...

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η «Ζήμενς» όχι απλώς έχει υπογράψει λεόντειες συμβάσεις με το Δημόσιο, αλλά έχει διασφαλίσει και «ασυλία» στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της, όπως έχει συμβεί συχνά...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν επί γαλάζιας διακυβέρνησης είναι νομικά εντάξει, αφήνοντας υπαινιγμούς για τις συμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καλώντας μάλιστα τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει! «Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι κινήθηκαν και κινούνται στο πλαίσιο της έννομης τάξης, ελληνικής και κοινοτικής», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι «από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις παλαιότερες συμβάσεις, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Δικαιοσύνη έχει αρχίσει να ασχολείται με το θέμα και εδώ και στη Γερμανία και έχουν ήδη αποκαλυφθεί ορισμένα στοιχεία που όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες ημέρες». Αναφερόμενος μάλιστα στο νέο στοιχείο της γραφολογικής εξέτασης που εμπλέκει τον πρώην στενό συνεργάτη του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη με τη διακίνηση μίζας από τη «Ζήμενς», ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση περιμένει από την έρευνα της Δικαιοσύνης να προχωρήσει στο βάθος που όλοι επιθυμούν. Η κυβέρνηση περιμένει να βγει όλη η αλήθεια στη δημοσιότητα».

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δεν περιμένει τίποτα (άλλο) από τη Δικαιοσύνη αναφορικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου. Αντίθετα, πιστεύει ότι έκανε τη δουλειά της στέλνοντας την υπόθεση στο αρχείο! «Εάν προκύπτει κάτι τέτοιο από τη Δικαιοσύνη, δε θα κάνω κανένα σχόλιο», δήλωσε «σεμνά και ταπεινά» ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν «έλαμψε η αλήθεια» και σε αυτή την υπόθεση μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να στείλει στο αρχείο όλες τις καταγγελίες, από τον αποχαρακτηρισμό αρχαιοτήτων μέχρι διαχείριση κονδυλίων...

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τη διοίκηση της ΔΕΗ για την απόφασή της να «χαρίσει» τη ρήτρα των 3,3 εκατ. ευρώ για έργο που είχε αναλάβει η «Ζήμενς», θεωρώντας μάλιστα ότι υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του Δημοσίου!

«Τρύπια» σημαία από ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως υπέρμαχος της κάθαρσης και της διαφάνειας, επιχειρώντας να πείσει ότι οι «αμαρτίες» των πράσινων κυβερνήσεων δεν το αφορούν, ζητώντας εκ του ασφαλούς να προχωρήσει η τιμωρία των ενόχων... Παράλληλα, πλειοδοτεί σε θεσμικές πρωτοβουλίες θωράκισης τάχα του πολιτικού συστήματος από το μαύρο χρήμα, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά πυροτεχνήματα. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε χτες τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ αποσαφήνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει τελικά στη Διακομματική Επιτροπή που προτείνει ο Κ. Καραμανλής και «θα καταθέσει τις απόψεις του». Επίσης, επανέλαβε το αίτημα για επανεξέταση όλων των συμβάσεων του Δημοσίου με τη «Ζήμενς» και «επαναδιαπραγμάτευση όπου κριθεί αυτό ότι πρέπει να γίνει»... Ερωτηθείς για το νέο στοιχείο που αφορά στην εμπλοκή του Τ. Μαντέλη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφενός υπενθύμισε ότι έχει ανασταλεί η κομματική ιδιότητα στους Μαντέλη και Τσουκάτο, ενώ συμπλήρωσε ότι έχει κινηθεί η διαδικασία για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του διευθυντή του γραφείου του Μαντέλη, Αρ. Μαντά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ήταν επιφυλακτικός για τη χαριστική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ που αφορούσε τη ρήτρα των 3,3 εκατ. ευρώ σε βάρος της «Ζήμενς», λέγοντας ότι «περιμένουμε να ακούσουμε τι θα πει επ' αυτού ο εποπτεύων υπουργός»... Αναφορικά με το πόρισμα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Ζαχόπουλου είπε ότι «δεν πείθει ούτε έναν πολίτη σε αυτή τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ