Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να προετοιμάσει τη δική του λύση

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «ΠΡΩΙΝΟ MEGA»

Συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο «ΠΡΩΙΝΟ MEGA» και τον δημοσιογράφο Ι. Χασαπόπουλο. Αποσπάσματα από αυτή τη συνέντευξη δημοσιεύουμε στη συνέχεια.

-- Ερχεται ένας δύσκολος χειμώνας; Ακούμε ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμα και τον Οκτώβριο να πάει σε εκλογές.

-- Ετσι είναι τα πράγματα, κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ερχεται χειρότερος χειμώνας γιατί υπάρχει ύφεση, υπάρχουν ορισμένα σημάδια κρίσης, που δε θα είναι μόνο στην Ελλάδα, θα είναι γενικότερη, ευρωπαϊκή. Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο. Αυτό που μπορεί να προσδιορίσει είναι ότι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι εργατοϋπάλληλοι, η φτωχή αγροτιά, οι μικροί επαγγελματίες, θα χάσουν αυγά και καλάθια. Γι' αυτό χρειάζεται από τώρα ετοιμότητα και παρέμβαση.

-- Προβλέπετε και εσείς ότι θα είναι από τους πιο δύσκολους χειμώνες;

-- Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Γιατί υπάρχουν σημάδια να ξεσπάσει κρίση. Και στην κρίση κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και κάποιοι πολύ χαμένοι. Το ποιοι θα είναι πολύ χαμένοι, το ξέρουμε πολύ καλά. Και αυτά όλα περίπου αναγγέλλονται. Και ξέρετε, δεν είναι απλώς τώρα το πρόβλημα των τραπεζών των ΗΠΑ, κτλ. Δεν είναι μόνο θέμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι γενικά του συστήματος.

-- Προβλέπετε ότι ο Καραμανλής μπορεί μες στο φθινόπωρο, ένα χρόνο μετά τις εκλογές και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να πάει σε εκλογές πριν τις ευρωεκλογές;

-- Δεν ξέρω πώς θα το προσδιορίσει. Θα κοιτάξει ποια είναι η καλύτερη στιγμή. Αν ελπίζει ότι σε ένα χρόνο θα είναι καλύτερη στιγμή για τη ΝΔ, θα το κάνει σε ένα χρόνο. Δεν μπορώ να προκαθορίσω κάτι. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι: Εκλογές. Και λοιπόν; Με την έννοια την εξής: Τι καινούργιο θα δώσουν οι εκλογές, πραγματικά καινούργιο, γιατί φαινομενικά καινούργιο μπορεί να δώσουν.

-- Μάλλον δε θα προκύψει αυτοδυναμία. Αυτό είναι το καινούργιο που μπορεί να προκύψει.

-- Το θετικό είναι ότι τα δύο κόμματα δεν μπορούν να κοροϊδεύουν με τον ίδιο τρόπο που κορόιδευαν τους εργαζόμενους τόσα χρόνια. Αυτό είναι θετικό. Υπάρχουν θετικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση. Ωστόσο, υπάρχουν και μια σειρά παγίδες, οι θετικές διεργασίες να παγιδευτούν σε σενάρια, τα οποία στην ουσία θα είναι μια μεταβατική κατάσταση για να επιστρέψουμε σε αυτό που υπάρχει σήμερα.

Να τελειώνουμε με τις δοκιμές

-- Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία τι θα γίνει; Ο κόσμος φοβάται...

-- Προβληματίζεται και ο κ. Αλογοσκούφης. Παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης έλεγε: «Μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ».

-- Αυτή την πρόταση πώς την είδατε; Στελέχη από την αριστερά λένε ότι επιβεβαιωνόμαστε, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν και πολλές διαφορές. Εκεί οδηγούμαστε;

-- Καλά τώρα, δεν περιμέναμε τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη για να βγει αυτό το συμπέρασμα. Νομίζω ότι ο κ. Αλογοσκούφης προσπαθεί να εξοικειώσει την κοινή γνώμη με μια τέτοια πιθανότητα. Δε σημαίνει ότι θα γίνει και έτσι.

-- Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε.

-- Δεν έχει σημασία. Θα πουν, λόγοι εθνικής ενότητας και εθνικής ανάγκης και μπροστά σε μια κρίση. Θα βρούνε. Η ουσία είναι η εξής: Νομίζω ότι και οι επιχειρηματίες και τα δύο κόμματα της αστικής εξουσίας προτιμούν να μείνει η παλιά μορφή του συστήματος. Δεν είναι σύστημα η δικομματική εναλλαγή, είναι μια μορφή, που εμφανίζει αυτό το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα. Λοιπόν, προτιμούν τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και την εναλλαγή, όταν βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει. Από κει και πέρα θα παραμερίσουν τις προτιμήσεις τους και θα πάνε στη δεύτερη ή στην τρίτη λύση. Μία περίπτωση είναι αυτή, και ο κ. Μητσοτάκης το έχει πει και από το ΠΑΣΟΚ κάποια στελέχη είπαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό. Θα βρουν ένα πρόσχημα. Μπορεί να γίνουν μια-δυο φορές εκλογές, θα πουν δεν μπορεί ξανά εκλογές, είναι μια περιπέτεια, κάνουμε μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία θα είναι μία κυβέρνηση στρατηγικής. Μπορεί να παραμεριστούν πρόσωπα, δεν ξέρω τι θα γίνει, γιατί υπάρχει το καθαρά υποκειμενικό στοιχείο.

Δεύτερον, σκέφτονται και άλλα σενάρια, τα οποία μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή επιλογής, αλλά ωστόσο είναι ένα μαξιλάρι ασφαλείας: ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται όλη αυτή η συζήτηση και ο μεν ΛΑ.Ο.Σ. σαφώς επιδιώκει αυτή τη συνεργασία για τους δικούς του λόγους και τις δικές του φιλοδοξίες, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την επιδιώκει, σαφέστατα τη θέλει, την ήθελε, όμως επειδή είναι σε μία πλεονεκτικότερη θέση σήμερα σε σχέση με τη σχέση ΛΑ.Ο.Σ. - ΝΔ, κοιτάζει να πάρει περισσότερες φτερούγες και κομμάτια από το ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει μία καλύτερη θέση σε αυτή τη συνεργασία. Ολα αυτά μπορεί να γίνουν. Τι έχει να κερδίσει ο λαός; Απολύτως τίποτα. Ζημιά.

Με αυτή την έννοια εμείς λέμε ότι δεν μπορεί πια να γίνουν άλλες δοκιμές. Δοκιμές περάσαμε στη δεκαετία του '70, στη δεκαετία του '80 με το ΠΑΣΟΚ, κράτησε κάποια χρόνια η κολόνια, αλλά τώρα πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις δοκιμές και ο λαός πρέπει να προετοιμάσει τη δική του λύση. Η οποία θα ετοιμαστεί κατ' αρχήν από τα κάτω για να γίνει πλειοψηφία από τα πάνω. Και αυτή η λύση δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα σενάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ