Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
Μπους και ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στην πρώτη γραμμή

Απαράδεκτη η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, σημειώνει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το Σάββατο (26/7) η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, με την οποία ταυτίζεται ο φασισμός με τον κομμουνισμό.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ «την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε μια προκήρυξη με θέμα "τα υποδουλωμένα έθνη", κάτι που κάνει κάθε χρόνο στη βάση νόμου, που εγκρίθηκε την εποχή του "ψυχρού πολέμου". Σε γενικές γραμμές, ήταν κάτι το συνηθισμένο, όμως αυτή τη φορά εμφανίστηκε εκεί και κάτι το "νέο": Με σαφήνεια εξισώνεται ο γερμανικός ναζισμός με το σοβιετικό κομμουνισμό, που πλέον αποτιμώνται ως το "ενιαίο κακό" του 20ού αιώνα».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως «άσχετα από το πώς ο Αμερικανός Πρόεδρος προσεγγίζει την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης και την κομμουνιστική ιδεολογία, (...) αυτοί οι αμερικάνικοι "παραλληλισμοί" δεν αντέχουν σε καμία ιστορική ή πανανθρώπινη κριτική».

Ετσι, αφού το σημερινό Κρεμλίνο νιώθει την ανάγκη αρχικά να «καταδικάσει την κατάχρηση της εξουσίας και την αδικαιολόγητη σκληρότητα της εσωτερικής πολιτικής γραμμής του σοβιετικού καθεστώτος», την ίδια ώρα αναγκάζεται να εκτιμήσει πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς στις προσπάθειες εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό και να συμφωνήσουμε πως είχαν τις ίδιες προθέσεις και επιδιώξεις. Τα ιστορικά γεγονότα αναμφισβήτητα αποδεικνύουν πως ακριβώς η ΕΣΣΔ είχε την καθοριστική συνεισφορά στη νίκη του γερμανικού φασισμού. Χάρη ακριβώς στη Σοβιετική Ενωση, στο πολεμικό και εργασιακό κατόρθωμα των σοβιετικών ανθρώπων σώθηκε η Ευρώπη από τη ναζιστική κατοχή και υποδούλωση».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εκτιμά πως αυτή η εξίσωση που κάνει ο Μπους στο μήνυμά του «πληγώνει τις καρδιές» όλων όσοι πολέμησαν το φασισμό κι εκτιμά πως «τέτοιου είδους εκτιμήσεις στηρίζουν τις προσπάθειες όλων εκείνων, που για πολιτικούς, στενόμυαλους στόχους επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να ξαναγράψουν την Ιστορία», σημειώνοντας μάλιστα την «ανοχή» των ΗΠΑ σ' εκείνους που σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες δικαιώνουν τους δικούς τους ναζιστές.

Η εκκλησία σηκώνει το σκήπτρο του αντικομμουνισμού

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας προτιμά να μην κάνει λόγο για τις ευθύνες του ίδιου του Κρεμλίνου στην αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική καμπάνια, (όπως π.χ. ήταν οι απαγορεύσεις του ΚΚ και οι περιορισμοί δράσης του), ακόμη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, (π.χ. με την ηρωοποίηση του Τσάρου Νικόλαου του «αιμοσταγή», που σήμερα καθαγιάζεται από το επίσημο κράτος και τον νέο ιδεολογικό του «βραχίονα», τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία).

Ετσι, σε δηλώσεις ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τμήματος εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βσεβολόντ Τσάπλιν, δήλωσε πως «εδώ στη Ρωσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση με το μπολσεβίκικο καθεστώς, που κατέλαβε την εξουσία και καταδίκασε το λαό σε μεγάλα βάσανα». Ο ίδιος πρότεινε άμεσα να απομακρυνθούν τα κόκκινα αστέρια από το Κρεμλίνο και «να ξηλωθούν τα μνημεία που υπάρχουν προς τιμή των εγκληματιών μπολσεβίκων, όπως του Λένιν στο κέντρο των πόλεών μας». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας κάλεσε να προχωρήσει η αντικομμουνιστική επίθεση στη Ρωσία με πιο γρήγορους ρυθμούς απ' ό,τι σ' άλλες χώρες (αναφέροντας ως παράδειγμα την Εσθονία), ώστε έτσι «οι άλλες χώρες να μην ταυτίζουν το ρωσικό λαό με τα εγκλήματα της σοβιετικής περιόδου».


Ι.Π.-Ε.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε η κατεδάφιση του μνημείου για την απελευθέρωση της Ρίγας από τους ναζί (2022-08-25 00:00:00.0)
Κάλεσμα για επαγρύπνηση και δράση (2017-08-23 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε η αντισοβιετική διακήρυξη από το κοινοβούλιο (2009-09-24 00:00:00.0)
Διαστρεβλωτές της Ιστορίας (2009-09-13 00:00:00.0)
«Προπαρασκευαστικές» πιέσεις (2005-04-21 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για το γιορτασμό της Μεγάλης Νίκης (2001-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ