Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Φούσκα» (2)

Πριν έναν περίπου μήνα, ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini, μιλώντας για τη «φούσκα» του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως αυτή εκδηλώνεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, είχε τονίσει σε συνέντευξή του:

«Σύμφωνα με έρευνες ειδικών, το 8% των αμερικανικών τραπεζών κινδυνεύει με κατάρρευση. Ενα επιπλέον 8% έως 16% έχει προβλήματα ρευστότητας, δηλαδή 700 τράπεζες σίγουρα θα χρεοκοπήσουν και άλλες 700 έχουν όλα τα "προσόντα" να τις ακολουθήσουν...».

Οσο για το πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και το πώς με τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις τους οι κυβερνήσεις μετακυλίουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, σημείωνε:

«Δημιουργούν ένα περιβάλλον, όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και τα προβλήματα δημόσια. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός της Γουόλ Στριτ και των πλουσίων»!

Στο πλαίσιο αυτού του «σοσιαλισμού», οι διευθυντές των δύο αμερικανικών τραπεζών που τινάχτηκαν στον αέρα, των «Fannie Mae» και «Freddie Mac», αποζημιώθηκαν για το «έργο» τους με 19 και 12 εκατ. δολάρια αντιστοίχως!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ