Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πειθαρχική εξέταση σε δικαστή, γιατί δικαίωνε συμβασιούχους

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου με συνεχείς πειθαρχικές διώξεις προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τους δικαστές

Πληθαίνουν τα κρούσματα πειθαρχικών διώξεων από την ηγεσία της Δικαιοσύνης εναντίον δικαστικών λειτουργών για δικαστικές αποφάσεις και απόψεις τους που δεν είναι αρεστές στους προϊσταμένους τους στον Αρειο Πάγο. Μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο ασκείται για τρίτη φορά πειθαρχική δίωξη εναντίον δικαστή από την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Νομικοί και δικαστές σχολιάζοντας τις πειθαρχικές διώξεις εναντίον δικαστικών λειτουργών σημείωναν ότι αποσκοπούν στην τρομοκράτησή τους και στο να φιμώσουν ανεξάρτητες φωνές, κυρίως για υποθέσεις που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση.

Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση εκκρεμεί εναντίον του προέδρου Πρωτοδικών και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Ν. Σαλάτα, γιατί δικαίωσε 25 συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και δεν ακολούθησε την αντίθετη τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία είχε ληφθεί από τη γνωστή τηλεδιάσκεψη με τις δύο «τηλεφωνικές ψήφους»!

Την πειθαρχική εξέταση παρήγγειλε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλος τον περασμένο Απρίλη και τώρα ο Ν. Σαλάτας κλήθηκε να απολογηθεί, γιατί δεν ευθυγραμμίστηκε με την υπ' αριθμό 19/2007 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έβαλε φραγμό στη νομιμοποίηση των συμβασιούχων. Αντίθετα, ο Ν. Σαλάτας δικαίωσε τους συμβασιούχους, κρίνοντας ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επί της ουσίας, ο Ν. Σαλάτας στην έκδοση της απόφασης για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ ακολούθησε την προγενέστερη ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 18/2006 που δικαίωνε τους συμβασιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του Ν. Σαλάτα, καθώς και δύο άλλων μελών του ΔΣ της ΕΔΕ, πριν οκτώ μήνες είχε ασκηθεί και πάλι πειθαρχική δίωξη, επειδή στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής τους αρμοδιότητας είχαν ζητήσει να ερευνηθούν οι καταγγελίες σε βάρος του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Στο μεταξύ, πρόσφατο είναι το κρούσμα με την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγια, επειδή εξέφρασε την άποψή του και έκανε κριτική στα κακώς κείμενα της Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί ότι τελικά οι πειθαρχικές διώξεις εναντίον των τριών συνδικαλιστών της ΕΔΕ και κατά του Σ. Μπάγια τέθηκαν στο αρχείο.

Πάντως, για την τελευταία πειθαρχική εξέταση εναντίον του Ν. Σαλάτα, δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Κονταξή, που αναφέρει ότι οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν μόνο τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) και πως το δικαίωμα πειθαρχικής δίωξης κατά δικαστή έχει μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όχι ο πρόεδρος.

Τέλος, ο Ν. Σαλάτας στις εξηγήσεις που έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι αμφισβητεί την τελευταία αρνητική για τους συμβασιούχους απόφαση της Ολομέλειας, γιατί εκκρεμεί αγωγή για τις τηλεφωνικές διασκέψεις που προηγήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ