Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Κάλεσμα στους διανοούμενους του κόσμου

ΑΒΑΝΑ.--

Η Ενωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας με ανακοίνωσή της απαιτεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που επιβάλλει στο Νησί της Επανάστασης, και καλεί τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο να πάρουν θέση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στην Κούβα.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις ζημιές που προκάλεσε το πέρασμα των δύο κυκλώνων «Γκουστάβ» και «Αϊκ» και την απαίτηση της Κούβας να αρθεί - τουλάχιστον για έξι μήνες - ο αποκλεισμός ώστε να αγοράσει από τις ΗΠΑ υλικά για την επισκευή κατοικιών και ηλεκτρικών γραμμών και να δοθεί άδεια σε αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν εμπορικές πιστώσεις στη χώρα για την αγορά τροφίμων. Σημειώνεται επίσης η απάντηση των ΗΠΑ να διατηρήσουν τον αποκλεισμό, «που σε αυτές τις συνθήκες είναι ακόμη πιο σκληρός και ανήθικος».

Τέλος, χτες, με άρθρο του ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, σημείωσε πως οι κουβανικές αρχές σωστά χειρίστηκαν τις πρόσφατες υποκριτικές προσφορές βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ - τόσο των 100.000 δολαρίων για τις ζημιές του «Γκουστάβ», όσο και την αποστολή προϊόντων αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να πληρώσει την απώλεια των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους, τα βάσανα που ζει ο λαός μας από τον αποκλεισμό, τη ζημιά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον επιβαλλόμενο αποκλεισμό και των επιθέσεων των γιάνκηδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ