Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Εργαλείο» στήριξης του συστήματος
  • Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή
  • Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας με το οποίο χαρίζονται 28 δισ. ευρώ στο τραπεζικό κεφάλαιο, μεταφέροντας νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Υπέρ των άρθρων του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στις λογικές στήριξης του συστήματος που εκφράζει το νομοθέτημα εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες για τη λεγόμενη κρίση.

Η κρίση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, σημείωσε ο κομμουνιστής βουλευτής. Οπως τόνισε, «υπάρχουν υπεύθυνοι για την πολιτική αυτή και οι υπεύθυνοι δεν είναι έξω από τους αρμόδιους που ασκούν την πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου παίρνονται οι αποφάσεις ομόφωνα, τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα κόμματα συν τον Συνασπισμό σε ορισμένες βασικές αρχές, που έχουν ξεκινήσει με τις ελευθερίες του Μάαστριχτ».

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, μίλησε για «προσπάθεια που χαρίζει ουσιαστικά 28 δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στο τραπεζικό», τονίζοντας πως «είμαστε αντίθετοι σ' όλη αυτήν τη φιλοσοφία και στα "εργαλεία" του συστήματος που θέλουν να το στηρίξουν».

Εντονότατη κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «λέει, μέσω της πραγματικής οικονομίας, θα έχουν δουλειά και οι εργαζόμενοι. Χαίρω πολύ! Ποια δουλειά, με ποιους όρους και τι μεροκάματα; Με ποιο ωράριο; Με αυτό που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και πέρασαν πρώτα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας; Με αυτούς τους όρους, με αυτούς τους μισθούς; Σε λίγα χρόνια πάλι θα έχουμε υπερσυσσώρευση του χρήματος και νέα κρίση». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις περίφημες κυβερνήσεις της «κεντροαριστεράς» στην Ευρώπη: «Ποια είναι η διάφορα των δήθεν κεντροαριστερών κυβερνήσεων όλη αυτή την περίοδο;» αναρωτήθηκε ρητορικά. «Δε συμφώνησαν μαζί σε όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλους τους λαούς της Ευρώπης; Δε συμφώνησαν στην επίθεση στους κοινωνικούς τομείς, στα εργασιακά, στις συντάξεις, στο ασφαλιστικό;».

Ως σανίδα σωτηρίας ενόψει της κρίσης επιχείρησε για μια ακόμη φορά να παρουσιάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «με την παρέμβαση του δημοσίου για την ενίσχυση της ρευστότητας ευελπιστούμε η πιστωτική αγορά να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε και σε αύξηση της ρευστότητας, αλλά και σε μείωση του κόστους του χρήματος. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το πιστωτικό σύστημα, θα επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα, θα διασφαλιστεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και θα θωρακιστεί το οικογενειακό εισόδημα».

Δήθεν διαφωνίες και αυταπάτες από τα άλλα κόμματα

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου - που παρενέβη - ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι είναι υπέρ της ενίσχυσης των τραπεζιτών αλλά ...με όρους, ενώ αυταπάτες περί μιας «φιλολαϊκής» Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχείρησε να καλλιεργήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

Τις αντικυβερνητικές κορόνες με τη ...συναίνεση στις αντιλαϊκές επιλογές «συμπόρευσε», με την παρέμβασή του χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ασκησε κριτική στη ΝΔ, λέγοντας πως «η κυβέρνηση κινείται με προχειρότητα, με καθυστέρηση, δέσμια των συμφερόντων που θέλει να υπηρετήσει». Πρόσθεσε πως «δεν έχει αυτό το νομοσχέδιο τα ελάχιστα εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας», «γιατί δεν παρέχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία». Παρ' όλα αυτά έκανε λόγο για την «ευρύτερη συναίνεση που απαιτείται» ενόψει κρίσης και «μπορεί να διαμορφώσει μόνο μια κυβέρνηση προοδευτική», σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει όποιο σοβαρό μέτρο παίρνει η κυβέρνηση, διότι θέλουμε αύριο αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση να έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Υπέρ μιας ...καλής Ευρωπαϊκής Ενωσης τάχθηκε, εμμέσως, στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «αντί να βάλετε θέμα αναθεώρησης συνολικά των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα χρηματοπιστωτικά και στα επενδυτικά και στα ζητήματα του ανταγωνισμού, αντί να βάλετε θέμα κατάργησης του συμφώνου σταθερότητας και αντικατάστασής του από ένα σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης, περηφανεύεστε ότι μας το ενέκριναν» (σ.σ. το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ