Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΔΑ
Κατέγραψαν με κάμερες όλες τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου

Ομολογία του προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη Βουλή

Εισαγγελείς και αστυνομία πραγματοποίησαν πλήρη καταγραφή με κάμερες των πρόσφατων εκδηλώσεων της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, χωρίς να επιτραπεί καν η είσοδος στο θάλαμο επιχειρήσεων της Αστυνομίας - στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών - των ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτό κατέθεσε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος της Αρχής Χρίστος Γεραρής, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου.

Αν και ο Χρ. Γεραρής παρουσίασε το όλο θέμα ως πρόβλημα σύγχυσης αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Εισαγγελία και την Αρχή, είναι φανερό, από όσα είπε, το εύρος των κατασταλτικών μηχανισμών που αξιοποιούνται για την παρακολούθηση της δράσης του λαϊκού κινήματος.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην επιτροπή ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «η Αρχή θεώρησε, στο μέτρο που της ανήκε η αρμοδιότητα, να στείλει στη ΓΑΔΑ τους ελεγκτές να κάνουν έλεγχο». Εκεί «τους είπε ο επικεφαλής του κλιμακίου των εισαγγελέων, ότι έχω δώσει εντολή να γίνεται καταγραφή σε όλο το Λεκανοπέδιο γιατί κατά την εκτίμησή μου θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξεως. Κατόπιν τούτου δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο θάλαμο επιχειρήσεων». Μάλιστα ανέφερε ότι του κοινοποιήθηκε έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στο οποίο αναφέρεται ότι στους χώρους της λειτουργίας των καμερών παρεβρίκονται μόνον εισαγγελικοί λειτουργοί. Υποστήριξε ότι η εισαγγελική αρχή έχει «μια κτητική άποψη για τα αστυνομικά όργανα» και ότι «υπάρχει η αντίληψη, του μην μπαίνετε στα πόδια μας»...

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Λιάνα Κανέλλη σχολίασε συνολικά το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενόψει των προωθούμενων από την ΕΕ μέτρων για την προστασία δεδομένων αστυνομικού - δικαστικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «3ου Πυλώνα». Οπως είπε, με βάση τα προβλεπόμενα στις συνθήκες του Αμστερνταμ και του Τάμπερε, θα υπάρξουν «δυσβάστακτες επιπτώσεις για τους ευρωπαϊκούς λαούς», μιλώντας για επιλεκτική δημιουργία ενός «χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Επισήμανε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «καταχρήσεις και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίπεδο των προσωπικών δεδομένων εντός της χώρας μας», σημειώνοντας ότι αξίζει να φανταστεί κανείς πώς θα είναι τα πράγματα όταν το φαινόμενο αυτό θα είναι «διευρυμένο σε ένα πλαίσιο διαφορετικής κοινωνικοπολιτικής αστυνομικώς δικαστικής σύνθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ