Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΤΟΠΛΟΥ
Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Τοπλού στο νομό Λασιθίου έδωσε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση αφορά έκταση 26.000 στρεμμάτων, τα οποία το μοναστήρι ισχυρίζεται πως του ανήκουν. Επιπλέον, η Μονή συνέστησε το ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» μέσω του οποίου οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν για 80 χρόνια σε εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.

Ο εισαγγελέας ζητά η έρευνα να εντοπίσει εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου εκ μέρους της Μονής, της άμεσης συνέργειας σε απάτη από δασικούς υπαλλήλους και πραγματογνώμονες, της ψευδούς βεβαίωσης από υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις εκ μέρους της Μονής. Τα αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Στην παραγγελία του Γ. Σανιδά, όπου αναφέρεται το ιστορικό της υπόθεσης, ζητείται από τη δικαστική λειτουργό Βασιλική Θεοδώρου, μετά το πέρας της προκαταρκτικής και την άσκηση ποινικών διώξεων να συγκληθεί, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η ολομέλεια Εφετών Κρήτης, προκειμένου η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πόρισμά του ο Γ. Σανιδάς αναφέρεται σε συμπεριφορά κρατικών οργάνων τονίζοντας πως «η συμπεριφορά αυτή, βεβαίως, των οργάνων του Κράτους και ιδία των δασικών υπαλλήλων είναι παράδοξη αν ληφθεί υπόψη ότι όργανα υπερκείμενα αυτών, ακόμη και βουλευτές, εμφανίζονται να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής Τοπλού». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «θα ήταν αδύνατο βεβαίως η Μονή Τοπλού να επιτύχει τα ανωτέρω (σ.σ. δυο δικαστικές αποφάσεις που της παρέδωσαν τα 26000 στρέμματα) χωρίς την εκούσια ή ακούσια συνδρομή τόσο των πραγματογνωμόνων όσο και των ρηθέντων οργάνων του Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ