Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Αναδείχνονται οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων στη συρρίκνωση των δασών και των δασικών εκτάσεων στη χώρα μας ανέδειξε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρώην γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Γεωργίας Ε. Φραγκιουδάκης.

Καταθέτοντας είπε ότι στη δεκαετία του 1920 το ελληνικό κράτος προκειμένου να ανακουφίσει τους τότε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία τους έδωσε και εκτάσεις που ήταν δάση ή δασικές εκτάσεις. Με πρόσχημα και όχημα αυτήν την απόφαση, συνέχισε, όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής γης έχουν δοθεί στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης, που τα χρησιμοποιεί διαχρονικά ως δικό της βιλαέτι. Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Γης είναι αυτή που πρότεινε στη Μονή Βατοπεδίου την ανταλλαγή με τα οικόπεδα-φιλέτα. Αναφερόμενος στο δάσος της Ουρανούπολης, που δόθηκε στη μονή, είπε ότι τέτοια δάση («χθαμαλά» ονομάζονται) είναι δάση και δασικές εκτάσεις, των οποίων η προστασία χαλάρωσε προκειμένου αυτά να ενταχθούν στην αγροτική νομοθεσία. Πάνω σε τέτοιες εκτάσεις, συνέχισε, υπάρχει έντονη πίεση από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που μόνο στη Χαλκιδική διεκδικούν την ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης.

Ο Ε. Φραγκιουδάκης το Φλεβάρη του 2007 είχε συντάξει μια εγκύκλιο - οδηγία προκειμένου να υπάρξει ενιαία διαδικασία σε όλη την Ελλάδα για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων, αλλά αυτή στη συνέχεια «ανεστάλη» και έδωσε έτσι το έρεισμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να χαρακτηρίσει το δάσος της Ουρανούπολης «χθαμαλό» και άρα αυτό να έχει μικρότερη προστασία.

Χτες κατέθεσε στην Εξεταστική ο δικηγόρος Δ. Πελέκης, το γραφείο του οποίου έδινε νομικές συμβουλές στη Μονή Βατοπεδίου και η κόρη του Α. Πελέκη συνέταξε όλα τα συμβόλαια των ανταλλαγών. Τα συμβόλαια, είπε, έγιναν απολύτως νόμιμα και στη σύνταξή τους δεν υπήρξε ανάμειξη του γαμπρού του, Γ. Βουλγαράκη. Ισχυρίστηκε ότι δεν πήρε καμία αμοιβή για τα συμβόλαια και εισέπραξε απλώς ένα ποσό για τα παράβολα, ενώ πριν αρχίσει την κατάθεσή του επικαλέστηκε το δικηγορικό απόρρητο προκειμένου να μην απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Ο Δ. Πελέκης απείλησε με μηνύσεις όσους, όπως είπε, διαβάλλουν το όνομά του και υποστήριξε ότι με τις υπουργικές αποφάσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε τελειώσει το θέμα της κυριότητας της λίμνης Βιστονίδας υπέρ της Μονής Βατοπεδίου.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος μιλώντας στην Ολομέλεια του Σώματος είπε ότι οι Δούκας (ΝΔ), Δρυς, Φωτιάδης (ΠΑΣΟΚ) δεν έχουν ευθύνες για την αποδοχή των γνωμοδοτήσεων που τους υπέβαλαν τα αρμόδια όργανα που ασχολούνταν με την υπόθεση και ότι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι οι ανταλλαγές που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται και εγγράφως ότι η εταιρεία «Rassadel» (κατέχει το 30% της εταιρείας που αγόρασε από τη Μονή Βατοπεδίου οικόπεδα στη Νέα Ραιδεστό) είναι τελικά εταιρεία της μονής, όπως εκτίμησε προχτές και ο πρόεδρος της επιτροπής που καταπολεμά το «βρώμικο χρήμα».

Η επιστολή της μονής στις 14 του Νοέμβρη του 2007 απευθύνεται στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος και ζητάει την εκταμίευση από λογαριασμό της μονής 10.400.000 ευρώ τα οποία παραγγέλνει να κατατεθούν σε λογαριασμό όψεως που διατηρεί η «Rassadel» στη «Marfin Egnatia Bank».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ