Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για μεγάλη ύφεση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Αφιερωμένη στα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές δράσεις που είναι απαραίτητες για το ξεπέρασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης» θα είναι η επόμενη Σύνοδος της G20, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφέροντας ότι αυτή θα διεξαχθεί στις 2 Απρίλη, στο Λονδίνο. Η Βρετανία αναλαμβάνει από την 1η Γενάρη την Προεδρία της G20, ενώ ο ΓΚ. Μπράουν διευκρίνισε... ότι θα παραβρεθεί και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση και το 2009 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά, ωστόσο η Γερμανία «είναι ισχυρή»...

Παράλληλα η Μέρκελ εξαπέλυσε τα βέλη της καταρχήν προς τις γερμανικές τράπεζες, που «οφείλουν» να αποδεχτούν τις εγγυητικές πιστώσεις που χορηγούνται και προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να μην επιδοθούν σε έναν αγώνα για τη χορήγηση μεγάλων πακέτων υποστήριξης για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους, μία σαφής αναφορά προς τη Βρετανία, που ανακοίνωσε δραστικές περικοπές του ΦΠΑ και συνάμα αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Επίσης, η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει την εφαρμογή διαφόρων μέτρων για την αποτροπή μαζικών απολύσεων και την τόνωση της εθνικής οικονομίας, η οποία πλήττεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, είναι η διάθεση ενός ειδικού κονδυλίου 120 τρισ. ρουπίων (9,71 δισ. δολαρίων) από την κεντρική τράπεζα στην αγορά για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της εντεινόμενης απειλής της ύφεσης, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ύψους 71 δισεκατομμυρίων πέσος (21,5 δισ. δολαρίων) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κατασκευαστική βιομηχανία, οι λεπτομέρειες του οποίου θα δημοσιοποιηθούν στις 15 Δεκέμβρη.

Τέλος, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι θα υπάρξει μείωση στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για τη Ρουμανία το 2009, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ηδη οι εργαζόμενοι νιώθουν τις συνέπειές της, καθώς οι απολύσεις είναι χιλιάδες. Τελευταίο ενδεχόμενο η απόλυση 600 εργαζομένων που έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου με τη γαλλικών συμφερόντων - ανήκει στη «Renault» - αυτοκινητοβιομηχανία «Dacia».

Επίσης «Κλειστό λόγω διακοπών» θα είναι το εργοστάσιο της φινλανδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «Nokia» στο Μιοβένι της Ρουμανίας. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου από τις 22 Δεκέμβρη μέχρι και 5 Γενάρη του 2009.

Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε χτες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την τέταρτη από τα μέσα Σεπτέμβρη, στα πλαίσια των προσπαθειών να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων μειώνονται κατά 1,08% με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σε 5,58% και 2,52%, αντιστοίχως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ