Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα από χτες ο Δ. Χριστόφιας

Κάρολος Παπούλιας και Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ ανταλλάσσουν χειραψία

Eurokinissi

Κάρολος Παπούλιας και Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ ανταλλάσσουν χειραψία
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τη σύζυγό του Ελση, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Κάρολου Παπούλια. Στην τελετή της επίσημης υποδοχής επί της Ηρώδου Αττικού παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Δ. Χριστόφια, στον οποίο και απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος απένειμε στον Κ. Παπούλια το ανώτατο παράσημο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μεγαλόσταυρο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία επισήμαναν ότι η «κυπριακή υπόθεση είναι προτεραιότητα». Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Δ. Χριστόφιας διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα, σημείωσε ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «μιλούμε για επίλυση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα οδηγήσει σε ένα κράτος, ομοσπονδιακό, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα», καθιστώντας σαφές ότι «μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδία», σημειώνοντας ότι η άποψη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων είναι διαφορετική.

Ο Κ. Παπούλιας από την πλευρά του αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πω ότι η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας καθώς και οι εν γένει πρακτικές της, στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας», προσθέτοντας ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία».

Χτες το βράδυ, ο Δ. Χριστόφιας παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Αύριο, Παρασκευή, το πρωί, ο Κύπριος Πρόεδρος θα δεχτεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ