Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Οι εργαζόμενοι να πουν ΟΧΙ στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ

Περιοδεία στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ από το Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

«Την αγανάκτησή σας για την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν σας καλούμε να τη μετατρέψετε σε ψήφο στο ΚΚΕ, κι ας μη συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Γιατί την επόμενη μέρα των εκλογών, αυτό που θα μετρήσει στην κάλπη είναι το πόσο υψηλό θα είναι το ποσοστό του ΚΚΕ. Αυτό θα τους πονέσει, γιατί αυτό θα εκφράζει με γνήσιο τρόπο την αντίθεση στην πολιτική της ΕΕ. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αγώνων που θα οδηγήσουν από την απόσπαση κατακτήσεων μέχρι τη ριζική αλλαγή της κατάστασης».

Αυτό τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ, στον Αγιο Στέφανο, μιλώντας σε εργαζόμενους της επιχείρησης, χτες το πρωί.

«Βρισκόμαστε μπροστά στην οικονομική κρίση. Ηδη τη νιώθετε. Ολοι είπαν για κρίση χρηματιστηριακή, προσωρινή κ.λπ. Εμείς λέμε ότι είναι κρίση του συστήματος. Μια λοιπόν και είμαστε μπροστά τις ευρωεκλογές να σκεφτεί ο εργαζόμενος τι ρόλο παίζει η ΕΕ σε αυτήν την κρίση, αλλά και τι έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια τα παπαγαλάκια της ΕΕ, δηλαδή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ., Οικολόγοι από κοντά, ότι η ΕΕ θα διασφαλίσει την Ελλάδα και τους εργαζόμενους από την κρίση.

Ας κάνουμε ένα μικρό λογαριασμό: Ξέσπασε η οικονομική κρίση. Τι αποφάσεις πήρε η ΕΕ; Πήρε δύο στρατηγικής σημασίας αποφάσεις: Η πρώτη: Στη δεύτερη Σύνοδο πάρθηκε απόφαση να ενισχύσουν όλες τις επιχειρήσεις, να δώσουν δισεκατομμύρια στις τράπεζες, στις αυτοκινητοβιομηχανίες και σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, με χρήματα από τους Ελληνες και Ευρωπαίους εργαζομένους, ώστε να τα βγάλουν πέρα. Και το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τόσα χρόνια που είχαν δισ. ευρώ κέρδη, τι έγιναν αυτά; Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Δεύτερο συμπέρασμα: Για τους εργαζόμενους, τόσα χρόνια έλεγαν μη ζητάτε πολλές αυξήσεις, μη ζητάτε παραπάνω από όσα αντέχει η οικονομία. Ανάπτυξη έγινε. Πήραν οι εργαζόμενοι 15% και 20% αυξήσεις; Οχι. Τα κέρδη εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Αρα λοιπόν η ΕΕ, από αυτό το μέτρο, αποδεικνύεται ότι δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου τα οποία τα στηρίζει και με αστρονομικά ποσά από τη φορολογία των εργαζομένων».

Και συνέχισε: «Είναι μόνο αυτό; Οχι. Μόλις πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής στην Πράγα. Τι αποφάσισαν για τους εργαζόμενους. Οτι επειδή έχουμε κρίση πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής μέτρα: Πρώτον: Να μειωθούν οι μέρες εργασίας και ανάλογα οι μισθοί. Δηλαδή από πενθήμερο να πάμε σε τετραήμερο ή τριήμερο. Δεύτερο μέτρο: Να γενικευτούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Τρίτο μέτρο αποτελούν οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα όπου στέλνουν σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους σε χώρους εργασίας με απλήρωτη ουσιαστικά εργασία. Τέταρτο μέτρο αποτελεί η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μισθολογικού κόστους. Τι σημαίνει αυτό; Να πληρώσουν περισσότερα ασφάλιστρα οι εργαζόμενοι και να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κ.λπ. Αυτά είναι λοιπόν τα μέτρα που πήρε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία εφαρμόζει η ΝΔ και συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ».

Καταλήγοντας τόνισε: «Το ερώτημα που τίθεται τελικά σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι πόσοι εργαζόμενοι και στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα ορθώσουν ανάστημα και θα πουν ΟΧΙ στη βάρβαρη και αντεργατική πολιτική της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ