Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Το ελληνικό δημόσιο παραδέχεται ότι δόθηκαν μίζες!

Οι εταίροι του δικομματισμού - ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία - πήραν κανονικά μίζες από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς», προκειμένου να έχει ο γερμανικός κολοσσός προνομιακή μεταχείριση σε αναλήψεις έργων. Στην παραδοχή αυτή προβαίνει ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο, καθώς δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη που εκκρεμεί για το σκάνδαλο της «Ζήμενς». Μάλιστα, η «Ζήμενς» διεκδικεί και ...αποζημίωση 500.000 ευρώ για ηθική αυτουργία που υπέστη, όταν, κατά τον 4ο ειδικό ανακριτή, Ν. Ζαγοριανό, ο ΟΤΕ ζημιώθηκε από τη σύμβαση 8002 με τη γερμανική εταιρεία κατά 57 εκατ. ευρώ.

Η παραδοχή του ελληνικού δημοσίου για τις μίζες διατυπώνεται σε έγγραφο που κατατέθηκε στις 9 του Απρίλη στον ανακριτή. Σημειώνεται ότι ήταν η ίδια μέρα που στάλθηκαν οι πρώτες κλήσεις σε απολογία στους βασικούς κατηγορούμενος, αλλά γνωστοποιήθηκε χτες.

Χαρακτηριστικά, στο έγγραφο που κατατέθηκε στον 4ο ειδικό ανακριτή, Ν. Ζαγοριανό, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η εν θέματι ποινική δίωξη αφορά επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κλπ. των εταιρειών Siemens AG και Siemens Hellas AE, και εν μέσω ''μαύρων ταμείων" και υπεράκτιων εταιρειών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων, προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντί τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή μεταχείρισή τους σε σχέση με την ανάληψη έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (και ιδίως - αν και όχι μόνο - σε σχέση με το σύστημα ασφάλειας C4Ι) και την εξέλιξη των σχετικών συμβάσεων, αλλά και σε σχέση με τη σύναψη και εξέλιξη άλλων συμβάσεων που αφορούσαν δημόσια έργα και κρατικές προμήθειες».

Ωστόσο, παραμένει ένα ερώτημα γιατί μετά από αυτή την παραδοχή ο ανακριτής δεν έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομολογία περί χρηματισμού κομματικών στελεχών γίνεται με βάση την ποινική δίωξη που άσκησε πέρσι κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου που διενήργησε την προανάκριση. Επίσης, το δημόσιο ουσιαστικά υιοθετεί τους ισχυρισμούς του Ρίχαρντ Σίκατσεκ, σύμφωνα με τους οποίους η «Ζήμενς» χρησιμοποιούσε το 2% του τζίρου της στην Ελλάδα για μίζες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου». Να υποβληθούν, δηλαδή, και άλλες παραστάσεις μετά το ελληνικό δημόσιο και τον ΟΤΕ, που σημειωτέον είχε υποβάλει το αίτημα από τον περασμένο Ιούλη μέσω του Π. Βουρλούμη.

Τέλος, το πρώην μεγαλοστέλεχος της «Ζήμενς» Πρ. Μαυρίδης κατέθεσε ενστάσεις ακυρότητας της ποινικής διαδικασίας, γιατί, όπως υποστηρίζει, παραβιάστηκε το δικαίωμά του προς ανακοίνωση των εγγράφων της ανάκρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ