Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Να δυναμώσει το Κόμμα

Το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα γίνει σε λίγο καιρό, είναι το πιο σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά για την ε.τ. και γενικά για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για όλο το λαό.

Αποτελεί, επίσης, το φανάρι για τους αγώνες των βαλκανικών λαών και γενικότερα της Ευρώπης. Αυτό, γιατί μετά τα τραγικά γεγονότα της ανατροπής του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και την κρίση που πέρασε και περνάει ακόμα το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, κατάφερε να κρατηθεί όρθιο, παρ' όλα τα χτυπήματα του ταξικού αντιπάλου με τη βοήθεια από τα μέσα, από τα γνωστά στελέχη που τελικά αποχώρησαν και μπήκαν μέσα στη ζούγκλα του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Εκείνο που μέτρησε στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι κατόρθωσε να μείνει κόμμα Μαρξιστικό - Λενινιστικό, με τις αρχές και τη θεωρία μας.

Εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα πυρά και τη λυσσασμένη επίθεση του ταξικού αντίπαλου με τη βοήθεια και νέων φωστήρων, που σχίζονται, όπως λένε, για το καλό του. Αποτελεί το καψούλι για τους αγώνες που έρχονται. Αυτό το απέδειξε με τους αγώνες στο εσωτερικό για τους εργαζόμενους, αλλά και με την αλληλεγγύη στους λαούς που δέχονται την επίθεση του ιμπεριαλισμού, όπως στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ του γιουγκοσλαβικού λαού και τώρα στέκεται συμπαραστάτης στον παλαιστινιακό λαό, που δέχεται εγκληματική επίθεση από τις εμπροσθοφυλακές των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που οι Ευρωπαίοι και οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας ακολουθούν πολιτική Πόντιου Πιλάτου, στην ουσία υπηρετούν τις ενέργειες των Αμερικανών.

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, γιατί απαντούν στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και στον κόσμο. Αναλύει με σαφήνεια την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, που λυσσασμένα επιτίθενται να επιβάλουν τη νέα τάξη πραγμάτων, αξιοποιώντας τους συσχετισμούς δύναμης που έχουν μετά τα τραγικά γεγονότα (διάλυση Σοβιετικής Ενωσης, ανατροπή του σοσιαλισμού).

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Κόμμα με την πρόταση του 15ου Συνεδρίου για τη δημιουργία μετώπου σύγκρουσης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και το μεγάλο κεφάλαιο, αποτελεί τη διέξοδο από την κατάσταση αυτή, για άλλη εξουσία υπέρ των εργαζομένων και του λαού, για το άνοιγμα του δρόμου, για τον αντικειμενικά στρατηγικό στόχο που είναι ο σοσιαλισμός.

Για τη συσπείρωση των δυνάμεων ενάντια στην κατάσταση αυτή πρωτοπόρα δύναμη είναι η ε.τ. Αλλωστε σε όλες τις δύσκολες εποχές, αυτή είναι πάντα μπροστά. Ακόμα και στα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής, πρώτος αντιστασιακός σχηματισμός ήταν το εργατικό ΕΑΜ. Χωρίς την εργατική τάξη δεν είναι δυνατή η ύπαρξη μετώπου που να συγκρουστεί με τις δυνάμεις αυτές.

Γι' αυτό η συγκρότηση του ΠΑΜΕ, με σκοπό τη συσπείρωση της ε.τ. σε ταξικό επίπεδο ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αντίσταση κατ' αρχήν στην κυβερνητική λαίλαπα ενάντια στις κατακτήσεις ενός αιώνα αγώνων και στη συνέχεια για τη συσπείρωση του λαού στο μέτωπο, που ο λαός θα νιώσει τη δύναμή του, θα καταλάβει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, παρ' όλες τις θεωρίες τους για το αντίθετο.

Το κύριο πρόβλημα, όμως, για την επιτυχία του αγώνα είναι να βγει το Κόμμα πιο γερό, πιο δυνατό από το 16ο Συνέδριο. Αυτό εξαρτάται από τη θέληση των στελεχών και μελών. Αυτό σημαίνει αγώνας, ώστε το Κόμμα να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά του Μαρξισμού - Λενινισμού, εξασφάλιση λειτουργίας των Οργανώσεών του σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές. Οι οργανώσεις του να γίνουν ηγετικές μονάδες μέσα στο λαό κύρια στην ε.τ.

Οι κομμουνιστές να έχουν προτεραιότητα τη δουλιά του Κόμματος, προσεκτική δουλιά στη Νεολαία, επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των γραμμών του, πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Αγώνας καθημερινός ενάντια στον ταξικό αντίπαλο και στο σύμμαχό του, τον οπορτουνισμό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σοβαρά θέματα. Οσο προχωράμε στο Συνέδριο, τόσο δυναμώνει η επίθεση του αντίπαλου.

Εκείνο, όμως, που είναι λυπηρό είναι το γεγονός ότι βοηθιέται από στελέχη, όπως ο Μήτσος Κωστόπουλος, κατά πρώτο λόγο, ο Θεωνάς κλπ., στη συνέχεια. Οι απόψεις τους ενάντια στην πολιτική του 15ου Συνεδρίου είναι ενάντια στη δημιουργία του Μετώπου, με κύριο στόχο τα βέλη τους ενάντια στο ΠΑΜΕ, δηλαδή στην καρδιά. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι απόψεις αυτές είναι βαθύτατα λαθεμένες και αυτό γιατί: Μπερδεύουν διαφορετικές περιόδους, όπως τη 10ετία του 1980, όταν η σοσιαλδημοκρατία που την εξέφραζε και την εκφράζει, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, δεν είχε δείξει ακόμα το πραγματικό της πρόσωπο. Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μας έβγαιναν με επαναστατικές κορόνες από τα αριστερά. Θυμόμαστε όλοι, συζητήσεις επί συζητήσεων στο 10ο Συνέδριο, για το τι κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ. Στην περίοδο εκείνη καλά κάναμε και συνεργαζόμαστε για καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων. Φαίνεται, όμως, ότι ξεχνούσαμε να τονίζουμε στους εργαζόμενους τον αντικειμενικό μας στόχο, που είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός. Στη σημερινή περίοδο όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η σοσιαλδημοκρατία έχει ενσωματωθεί πλήρως στον ιμπεριαλισμό και βοηθάει μαζί με άλλες δυνάμεις την επίθεση των μονοπωλίων για την αφαίρεση όσων κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και τη βοήθεια της Σ.Ε., δηλαδή με την εξουσία της ε.τ., μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση. Η πολιτική της κυβέρνησης σαν θεληματάρης του ιμπεριαλισμού έγινε κάτι παραπάνω από καθαρή. Στην προσπάθειά της για να φέρει το αντιλαϊκό της έργο σε πέρας, σημαντικούς βοηθούς έχει τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που οι Κωστόπουλος και Θεωνάς επιμένουν ακόμα για συνεργασίες, όπως λένε, σε σειρά προβλήματα, την ίδια ώρα που αυτοί βοηθούν με τους διαλόγους να εφαρμοστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και γενικότερα πολιτική στα Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, έγινε το δεξί χέρι των εγκληματιών.

Πράγματι έχω προβληματιστεί σοβαρά με τη στάση τους αυτή και προσπαθώ να ξεκαθαρίσω. Δεν καταλαβαίνουν ή δε θέλουν να καταλάβουν τα πράγματα σήμερα, αλλά μας κατηγορούν για τυχοδιωκτισμό και ανηθικότητα, την ΚΕ, γιατί απαντάει στη χυδαία άποψή τους.

Τα τελευταία γεγονότα των ημερών αυτών, άσκηση του ΝΑΤΟ, εχθρικές τουρκικές ενέργειες με κάλυψη του ΝΑΤΟ, είναι πρόσθετη επιβεβαίωση της γραμμής του Κόμματος, το οποίο καταγγέλλει τη συνέχιση της χώρας στη δομή του ΝΑΤΟ, αλλά πού να τα δουν αυτά οι φίλοι μας που μας κατηγορούν για ανηθικότητα και τυχοδιωκτισμό, γιατί απορρίπτουμε τις βαθιά λαθεμένες ή εσκεμμένες απόψεις τους. Το γεγονός μόνο ότι ο ταξικός αντίπαλος τους αγκαλιάζει και θέτει στη διάθεσή τους όλα τα μέσα, ας μας προβληματίσει όλους.

Χρειάζεται πολλή δουλιά για την απόκρουση της επίθεσης ενάντια στο Κόμμα, βοηθούμενοι από τους «σωτήρες τους», να βγει δυνατό, τη μόνη ελπίδα για το λαό.

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ

Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ. Πελ/σου και Νησιών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ