Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τα ΜΟΕ

Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά στη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να εφαρμόσουν μια δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, κατέθεσε στη Βουλή και για τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Οπως είναι γνωστό από την πρόσφατη κοινή δήλωση στη Βουδαπέστη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν "να ασχοληθούν και να εφαρμόσουν μια δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" ορισμένα από τα οποία "θα τύχουν επεξεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τα υπόλοιπα θα είναι αντικείμενο ενασχόλησης σε διμερές επίπεδο".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου γίνεται λόγος για 17 συνολικά μέτρα εκ των οποίων τα εξής 5 στα πλαίσια του ΝΑΤΟ:

1. Πτήση μη οπλισμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο.

2. Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ΝΑΤΟικών στρατηγείων της Λάρισας και της Σμύρνης. Εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος αναγνώρισης αεροσκαφών με συνέπεια την άρση υποχρέωσης υποβολής σχεδίων πτήσεων και των 5 σημείων εισόδου στο ΦΙΡ Αθηνών.

3. Κοινές ασκήσεις.

4. Παρακολούθηση εθνικών ασκήσεων από παρατηρητές των 2 χωρών.

5. Μείωση της έκτασης και του αριθμού των ασκήσεων των 2 πλευρών».

Ερωτώνται οι δύο υπουργοί:

  • Αν τα παραπάνω 5 αναφερόμενα μέτρα είναι το αντικείμενο των ΜΟΕ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή υπάρχουν και άλλα και ποια είναι αυτά, καθώς και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων που "θα εξεταστούν σε διμερές επίπεδο".
  • Με δεδομένη την επίσημη άρνηση του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον εναέριο χώρο της Λήμνου και της Ικαρίας, πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα αυτά και άλλα με ΜΟΕ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ