Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Περιμένει «δίκιο» από τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ελπίδες για αμερικανικές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας εξακολουθεί να τρέφει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την απόλυτη προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του, στις απαιτήσεις του αμερικανικού παράγοντα.

Ο Κ. Σημίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρωινή» της Νέας Υόρκης, όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από την εκλογή νέου Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε:

«Αναμφισβήτητα, η εκλογή νέου Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης και μείζονος σημασίας. Είναι φυσικό να ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών και κυρίως τις χώρες εκείνες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν στενούς, παραδοσιακούς, φιλικούς και συμμαχικούς δεσμούς. Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τήρηση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών. Κατά συνέπεια, αναμένουμε από το νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την εμπέδωση και αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Να ασκήσει το κύρος του και την επιρροή του για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων, που θα προλειάνουν το έδαφος για την περαιτέρω συνοχή της Συμμαχίας. Να συμβάλλει ουσιαστικά, γιατί έχει τη δύναμη να το κάνει, στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στις ταραγμένες εστίες του πλανήτη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές προσδοκίες από τις ΗΠΑ για το Κυπριακό, ο Κ. Σημίτης είπε:

«Παρά τα μέχρι τώρα δείγματα καλών προθέσεων από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού. Παρά την καλή θέληση και τη διαπραγματευτική ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στους πολλαπλούς γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών παραμένει κενό γράμμα. Η εκκρεμότητα του Κυπριακού, όσο υφίσταται, θα εξακολουθεί να αποτελεί μόνιμη εστία έντασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα να δυσχεραίνει σημαντικότατα την ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας. Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συνεχίζουν να στηρίζουν αποφασιστικά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η ενεργός στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την εξεύρεση μιας μόνιμης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς όλους εκείνους που εμμένουν στην αδιάλλακτη στάση τους, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ