Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανυπόταχτοι κι ατρόμητοι τυραννομάχοι γράφουν την ιστορία»

Τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις αντιστασιακές οργανώσεις η 59η επέτειος από την ίδρυση του ΕΑΜ και η 56η επέτειος από την απελευθέρωση της πόλης

Status

Με μια εκδήλωση πλημμυρισμένη από τις ιστορικές μνήμες, από τη θυσία και τη λαμπρή δημιουργική πορεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τιμήθηκε η 59η επέτειος από την ίδρυση του ΕΑΜ και η 56η επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εκθεσης «Ι. Βελλίδης», με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αντιστασιακούς και τη νέα γενιά, το συνεχιστή του αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών τους, που περνά μέσα από το δρόμο του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ και ΠΕΕΠΠ, άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανδρέας Παπαθεοδώρου, ο οποίος έκανε αναφορά στον πρόωρο και αδόκητο χαμό του καθηγητή Π. Πετρίδη, του πολυγραφότατου ιστορικού, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες, σημειώνοντας πως «η ιστορική επιστήμη έχασε τον ακούραστο σκαπανέα - ερευνητή και η Εθνική Αντίσταση ένα φίλο και συνεργάτη».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σωτήρης Κωστόπουλος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην πορεία απελευθέρωσης της χώρας από τους φασίστες κατακτητές. Ειδική αναφορά έκανε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα τμήματα του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτώβρη του '44, που επιτεύχθηκε παρά τη συμφωνία που είχαν κάνει Αγγλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι τον Αύγουστο του '44 στη Λισαβόνα και η οποία προέβλεπε: Να μην ενοχληθούν οι Γερμανοί στην υποχώρησή τους από τη νησιωτική Ελλάδα και αυτοί σε αντάλλαγμα να παραδώσουν στους Αγγλους τη Θεσσαλονίκη για να μην την καταλάβει ο ΕΛΑΣ.


Status

Ο Σ. Κωστόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στην αδιάκοπη διαπάλη ανάμεσα στην επιλογή του λαού να υποταχθεί στον κάθε φορά ισχυρό ή να αντισταθεί και να συγκρουστεί μαζί του, προβάλλοντας ως μόνο δρόμο επιλογής αυτό της αντίστασης και της πάλης. «Την ιστορία δεν τη γράφουν οι δειλοί, που τρέμουν στων εχθρών το πλήθος, οι φρόνιμοι και υπάκουοι, που δε ζητούν παρά τη βόλεψή τους με όποιον αφέντη στο κεφάλι τους. Τη γράφουν ανυπόταχτοι κι ατρόμητοι τυραννομάχοι, ορθοτομώντας το δρόμο της τιμής, του δίκιου και της λευτεριάς, εμπνέοντας στους ποιητές χρησμούς ελπιδοφόρους και θουρίους εγερτήριους», κατέληξε ο Σ. Κωστόπουλος, δίνοντας έτσι και το μήνυμα συνέχισης του αγώνα, μπροστά και στις νέες επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, καθώς και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, που γίνονται με τις ευλογίες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την πατρίδα μας, που έχει ήδη εμπλακεί και συμμετέχει στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά με τραγούδια και ποιήματα που ερμήνευσαν ο Σ. Μπαλλάς με την ορχήστρα της ΚΝΕ και 7 ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης: Δ. Αραμπατζόγλου, Μ. Αρβανιτίδου, Κ. Γακίδης, Ν. Παναγιωτίδης, Ρ. Παντελίδου, Θ. Παπαδημητρίου και Κ. Σάγια.

Το ψήφισμα της εκδήλωσης

Με το ψήφισμα που ενέκριναν στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σημειώνουν ότι τα ειδικά προβλήματα των αντιστασιακών μένουν άλυτα, δηλώνουν την αξίωση των αντιστασιακών οι ένοπλες δυνάμεις να περιοριστούν στη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας και να μη συμμετέχουν στην υλοποίηση επεμβατικών σχεδίων εναντίον άλλων λαών. Απαιτούν πλήρη ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών και των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, να καταργηθεί ο χουντικός νόμος του 1969 που αναγνωρίζει σαν αντιστασιακούς τους συνεργάτες των κατακτητών, να απομακρυνθούν τα μνημεία των συνεργατών και κατακτητών και να ανεγερθούν μνημεία για τους πατριώτες που θυσιάστηκαν στην περίοδο '41-'45. Να διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία και το στρατό η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Η κυβέρνηση να απαιτήσει τις γερμανικές επανορθώσεις και τέλος κυβέρνηση και ΤΑ της Θεσσαλονίκης να εκπληρώσουν το χρέος της μετατροπής του στρατοπέδου «Παύλου Μελά», όπου μαρτύρησαν χιλιάδες Ελληνες πατριώτες, σε μουσείο Εθνικής Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ