Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Δίνει «άφεση αμαρτιών» στους αντιστασιακούς κληρικούς!

Την επίσημη αποκατάσταση των ΕΑΜιτών μητροπολιτών Ηλείας Αντωνίου και Κοζάνης Ιωακείμ διά της «συγχωρήσεως», στην ουσία δηλαδή όχι αναγνώριση της προσφοράς τους αλλά απλώς άφεση των «αμαρτιών» τους, προαναγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με συνέντευξή του στο μηνιαίο περιοδικό της Αρχιεπισκοπής «ΤΟΛΜΗ» (θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή), το οποίο περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα για την προσφορά του κλήρου στην Εθνική Αντίσταση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια «πρωτοβουλίας πανεθνικής ομοψυχίας» και με τον τρόπο αυτό «κλείνει από πλευράς της Εκκλησίας το κεφάλαιο του εθνικού διχασμού και κηρύττει συγνώμη». Για το σκοπό αυτό ο αρχιεπίσκοπος προτίθεται στην παρούσα συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που άρχισε χτες, να προτείνει την«ηθική αποκατάσταση» των δύο μητροπολιτών «που βγήκαν στο βουνό στα χρόνια της Κατοχής». Σημειώνεται ότι τους συγκεκριμένους μητροπολίτες η Εκκλησία τότε τους είχε καθαιρέσει για να τους δώσει στη συνέχεια «χάρη».

Ο αρχιεπίσκοπος, αφού επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι «οι πρωταγωνιστές του αλληλοσπαραγμού δε ζουν πια», εμφανίζεται να παίρνει ίσες αποστάσεις και σημειώνει ότι «πολλοί από αυτούς είναι θύματα του μίσους που έπληξε την πατρίδα μας». Για να προσθέσει: «Τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, δεν είναι καιρός για επανάξεση πληγών. Για να βρούμε επακριβώς ποιος έφταιξε και πόσο. Τώρα καλούμαστε να συγχωρήσουμε. Δεν θα λησμονήσουμε, θα συγχωρήσουμε, όπως μας επιβάλλει η χριστιανική μας πίστη».

Στο μεταξύ, το θέμα των ταυτοτήτων απασχόλησε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενόψει της συζήτησης του θέματος στο Συμβούλιο Επικρατείας την 1η του Δεκέμβρη. Συζητήθηκε το ερώτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αν ο κάτοχος της νέας ταυτότητας έχει το δικαίωμα δίπλα από την υπογραφή του να γράψει και τα αρχικά Χ.Ο. (Χριστιανός Ορθόδοξος). Δεν έγιναν ανακοινώσεις αφού θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ