Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Χτίζουμε το Μέτωπο και προχωράμε

Σύντροφοι και συντρόφισσες.

1. Με βρίσκουν σύμφωνο οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, γιατί πηγάζουν μέσα από την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού -Λενινισμού και βασίζονται στην αρχή του προλεταριακού Διεθνισμού.

Με γοργούς ρυθμούς γίνεται η ενσωμάτωση της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα:

- Απόλυτη πρόσδεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με οξύτατες συνέπειες στην οικονομία της χώρας μας.

- Συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια μέσω του ΝΑΤΟ. Επέμβαση στα εσωτερικά της Σερβίας στις πρόσφατες εκλογές με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

- Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι ανύπαρκτος. Το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται σε παγκόσμιο τρομοκράτη. Η ΕΕ και άλλες καπιταλιστικές ενώσεις στρατιωτικοποιούνται. Στη θέση του Διεθνούς Δικαίου διαμορφώνεται ένα νέο Δίκαιο, που νομιμοποιεί ακόμη και την αλλαγή των συνόρων και χωρίς προσχήματα, την κατάργηση του δικαιώματος της εθνικής ανεξαρτησίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραδίδει τον ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν στους δημίους του. Το Κυπριακό έχει αφεθεί στις ορέξεις των Αμερικανών και Τούρκων.

- Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται με μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών, χρεοκοπιών. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ναυπηγεία, «Ολυμπιακή» κ.ά., χαρίζονται στην ουσία στους ιδιώτες.

- Οι επενδύσεις μειώνονται.

- Πολλοί κλάδοι εξαφανίζονται.

- Η αγροτική οικονομία υποφέρει.

- Το εξωτερικό χρέος αυξάνεται.

Το χάσμα της ανάπτυξης της χώρας σε σχέση με τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες μεγαλώνει. Επιτρέπεται μόνο η χρήση κι όχι η παραγωγή σύγχρονης τεχνολογίας.

Χτυπιέται η κοινωνική ασφάλιση, η εκπαίδευση, η υγεία και άλλες κοινωνικές κατακτήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική και έχουν μια κατεύθυνση: Την πλήρη υποταγή της χώρας στα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα, παίρνοντας όλες τις αποφάσεις που ενισχύουν την εξουσία του πολυεθνικού κεφαλαίου, της ελληνικής ολιγαρχίας και τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Η αντιπαράθεση μεταξύ τους παρουσιάζεται σε ανούσια και δευτερεύοντα θέματα.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες με την τακτική τους έχουν οδηγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στην αποδιοργάνωση και απομαζικοποίηση. Ο φόβος από τον κίνδυνο της απόλυσης, της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της απογοήτευσης καθηλώνει μεγάλα τμήματα εργαζόμενων σε αδράνεια.

Ελάχιστη αναφορά για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ.

Σύντροφοι και συντρόφισσες.

2. Ολη αυτή η κατάσταση απαιτεί αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ. Η συσπείρωση των εργαζόμενων σ' ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο πάλης με αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο είναι επιβεβλημένη σήμερα. Στο 15ο Συνέδριο έγινε επεξεργασία στην πρόταση για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, με τη μορφή ενός γενικού πολιτικού σχεδίου δράσης. Σήμερα στο 16ο Συνέδριο, που το Μέτωπο αποτελεί το κύριο θέμα του Συνεδρίου, εξετάζεται σε βάθος η πρόταση, απαιτείται ανάπτυξη με βάση τις πρώτες εμπειρίες και στα πρώτα δείγματα αποτελεσμάτων που υπάρχουν.

- Σύντροφοι, τους ενοχλεί το Μέτωπο για την Ειρήνη, όπου στη Βοσνία, στη Σερβία, στον Περσικό Κόλπο και αλλού, «οι έμποροι των θεών και των ανθρώπων / ανθρωπιστική βοήθεια το θάνατο βάφτισαν / περισφίγγοντας με συρματοπλέγματα / τις τρυφερές καρδιές των παιδιών του κόσμου».

- Τους ενοχλεί το Μέτωπο για το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, για την προστασία και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και την απόκρουση της «Λευκής Βίβλου».

- Ενοχλεί το Μέτωπο για την Παιδεία, που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργίας ενός νέου εκπαιδευτικού οικοδομήματος, με κυρίαρχο το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στο οποίο απροκάλυπτα η γνώση θα θεωρείται πλέον εμπόρευμα, που θα δίνεται επί πληρωμή, με βάση τη χρήση των υπηρεσιών της Παιδείας.

- Ενοχλεί το Μέτωπο για την Υγεία. Η υγεία του λαού αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η προστασία της ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

- Ενοχλεί το Μέτωπο για τον Πολιτισμό, που κάθε μέρα τα παιδιά μας αργοπεθαίνουν με τον πνευματικό θάνατο από τα ανοσιουργήματα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και τον τρόπο ζωής που προσπαθούν να επιβάλουν, παραμερίζοντας μέχρι εξάλειψης τον Ελληνικό Πολιτισμό και προπαγανδίζοντας τις δολοφονικές θέσεις της «νέας τάξης πραγμάτων».

- Ενοχλεί το Μέτωπο για το Περιβάλλον. Ενοχλεί το Μέτωπο πάλης των αγροτών, των συνταξιούχων, ενοχλεί το Μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

3. Η συγκρότηση του Μετώπου σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει το Μέτωπο, πρέπει να 'ναι σαφής: Ρήξη με τα μονοπώλια, με προοπτική να επιβάλει ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας. Η ίδια η ονομασία του Μετώπου ως «Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού» προσδιορίζει το πολιτικό του περιεχόμενο.

Σήμερα απαιτείται ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, που θα πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των κοινωνικών κινημάτων. Οσες δυνάμεις το έχουν ξεκαθαρίσει και πήραν την οριστική απόφαση να αγωνιστούν και να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού -Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ.

Πρέπει να κατακτήσουμε μαζί με τους συμμάχους μας την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης με την ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία του ΠΑΜΕ, το δεύτερο βήμα θα οδηγήσει προς το στόχο της συγκρότησης του Μετώπου. Κανένας δρόμος προς όφελος του λαού δεν μπορεί ν' ανοίξει, όσο υπάρχουν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, διότι και τα δύο αυτά κόμματα αντιπροσωπεύουν και υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Υπάρχουν μερικοί που μιλάνε για συμμαχίες με το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Οι άνθρωποι αυτοί ίσως δεν έχουν ξεκαθαρίσει την πολιτική των δύο αυτών κομμάτων και πρέπει να τους βοηθήσουμε.

Ο ΣΥΝ ακολουθεί τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού. Δέχεται τη διείσδυση στα Βαλκάνια και στηρίζει την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ. Επίσημα δε θέλει τη δημιουργία του ΑΑΔΜ. Μη λησμονάμε ότι ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ.

Το ΔΗΚΚΙ δεν έχει οριοθετήσει ακόμη τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές από τη στρατηγική των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Οι προτάσεις του για την ΕΕ κινούνται στη λογική του μονόδρομου. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές παρουσίασε μια γιγαντιαία αφίσα με τους Ελ. Βενιζέλο, Γεώργιο Παπανδρέου και Ανδρέα Παπανδρέου, που σημαίνει ότι το ΔΗΚΚΙ ακολουθεί την πορεία των αστών αυτών πολιτικών;

4.Υπάρχουν οπαδοί, φίλοι, αλλά και σύντροφοι ακόμη, που επηρεάζονται από την προπαγάνδα που λέει για την παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού. Αυτές οι αδυναμίες πρέπει να ξεπεραστούν. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Σήμερα αντικειμενικά αυξάνει τις αντιθέσεις του. Για να κρατηθεί γίνεται πιο επιθετικός, πιο σκληρός, πιο βάρβαρος. Οι ίδιοι οι θεωρητικοί του ιμπεριαλισμού αγωνιούν για το μέλλον του. Ο ιμπεριαλισμός δε θα φύγει από μόνος του. Θα ανατραπεί με τους αγώνες των λαών.

«Και θα 'ρθει ο κόκκινος αιώνας

απ' τα όνειρα των παιδιών

καταλυπημένα τραγούδια των πουλιών

και τα δάκρυα των φοβισμένων λουλουδιών

και τους κεραυνούς των επαναστατημένων ουρανών

κι απ' των ωκεανών τα εμβατήρια».

5. Σύντροφοι και συντρόφισσες, στόχος είναι να κάνουμε το 16ο Συνέδριο ένα μέγιστο πολιτικό γεγονός. Η καλή του προετοιμασία προϋποθέτει την επιτυχία. Γι' αυτό πρέπει:

- Να εφοδιάσουμε και τους τελευταίους οπαδούς και φίλους, το λίγο χρονικό διάστημα που απομένει, με τις θέσεις της ΚΕ.

- Ν' ανοίξουμε διάλογο με τους εργαζόμενους, να ζητήσουμε τη γνώμη τους.

- Να προγραμματίσουμε συσκέψεις και ατομικές συζητήσεις.

- Να δουλέψουμε με το «Ριζοσπάστη», αξιοποιώντας τον προσυνεδριακό διάλογο και να αξιοποιήσουμε διάφορα άρθρα.

- Να ανοιχτούμε με το κουπόνι.

- Να αναζητήσουμε πηγές για την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου.

- Να συνδυάσουμε σωστά την πολιτική μας δράση με τη συνδικαλιστική δουλιά.

- Μέσα από τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι οπαδοί μας κι ένας ευρύτερος κόσμος. Να σπάσει η τρομοκρατία που επικρατεί.

- Να γίνει ορατή η παρουσία του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι μας περιμένουν.

6. Σύντροφοι και συντρόφισσες, αισιόδοξος από πεποίθηση, πιστεύω ότι το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ θ' αποτελέσει ιστορικό σταθμό στην παραπέρα ανάπτυξη του Επαναστατικού Κινήματος της χώρας μας. Θα βοηθήσει το Κόμμα μας να ορθώσει το γιγάντιο επαναστατικό του ανάστημα και να οδηγήσει την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό μας σε λαμπρούς νικηφόρους ταξικούς αγώνες, αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη του διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Χτίζουμε το Μέτωπο με τους συμμάχους μας και προχωράμε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΚΟΒ Νέου Κόσμου - Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ