Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη το νέο δόγμα της συμμαχίας

Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στον ανταγωνισμό Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια της ανάληψης ρόλου από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία, είπε, μέσα στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων, επιδιώκουν ν' ασκήσουν ένα ρόλο μεσαίας δύναμης και την προσπάθειά τους αυτή θέλουν να τη στηρίξουν στην εύνοια των ΗΠΑ. Ετσι προκύπτει ένας νέος ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο κράτη για το ποιος θα μπορέσει να κερδίσει πόντους και να επιβληθεί η δική του παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γεννά νέους ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκεται και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι και παράγοντες ανταγωνίζονται στον ίδιο χώρο και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Ολα αυτά τα νέα δεδομένα έχουν περιπλέξει περισσότερο τα ζητήματα που υπάρχουν στις σχέσεις μας με την Τουρκία και αν κανένας δεν τα συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει μια σειρά από τακτικές κινήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με διεκδικήσεις που προβάλλει. Επιπλέον υπάρχει ο παράγοντας του ΝΑΤΟ στον οποίο ανήκουν οι δύο χώρες και ο οποίος περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα».

Σχετικά με τη συμμετοχή στη νέα δομή του ΝΑΤΟ τόνισε:

«Γίνεται φανερό ότι η κυριαρχία του ΝΑΤΟ, που στηρίζεται αυτή τη στιγμή στην αποδοχή από μέρους της χώρας μας του νέου δόγματος της συμμαχίας, στερεί από την Ελλάδα ένα σημαντικό μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αφού αυτά εκχωρούνται στο ΝΑΤΟ. Είναι μια πάρα πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, ειδικά αν αναλογιστούμε και τις μονομερείς απαιτήσεις που έχει η Τουρκία απέναντί μας στο Αιγαίο. Είχε σημασία να μην εκχωρηθεί η εθνική μας κυριαρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, όμως, αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν αλλάξει και πολύ δύσκολα, φοβάμαι, θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση σε μια στιγμή κρίσης να διασφαλίσει αυτόν τον έλεγχο, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ θα απαιτήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας στα πλαίσια της συμμαχίας».

Ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να δημιουργηθεί ξανά αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να δημιουργηθούν εντάσεις. Πράγμα που δεν αντιμετωπίζεται με τη διαδικασία που καθιερώθηκε μετά τα Ιμια, κάτω από την επιδιαιτησία των ΗΠΑ, της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης και της Οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης, καθώς και σήμερα η Τουρκία εμμένει στην ίδια στάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (2003-10-01 00:00:00.0)
Να ανατρέψουμε τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους (2000-10-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-03-03 00:00:00.0)
Το Αιγαίο - θυσία στο βωμό της "Συμμαχίας" (1999-07-18 00:00:00.0)
Αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα η ΚΕΠΠΑ (1996-12-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ