Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι συνέβαλε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι σημαίνει για τον ελληνικό λαό;

Τη φαινομενική προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων και αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στα δυο κράτη η κυβέρνηση την παρουσιάζει με τις συμφωνίες της λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, δηλαδή συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, το περιβάλλον, κλπ.

Ταυτόχρονα στα ίδια πλαίσια και στο όνομα υποτίθεται της αντιμετώπισης του προβλήματος των λαθρομεταναστών, δηλαδή ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν «στον ήλιο μοίρα» είτε γιατί είναι πολιτικά διωκόμενοι είτε γιατί ψάχνουν για δουλιά, κατέληξαν σε συμφωνία υποτίθεται «αστυνομικού ενδιαφέροντος» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δηλαδή συμφώνησαν στην κοινή δράση για την καταστολή των λαϊκών κινημάτων. Τη λαϊκή πάλη χαρακτηρίζουν τρομοκρατία.

Τέλος στα ίδια πλαίσια έχει ξεκινήσει η προσπάθεια κοινής επιχειρηματικής δράσης Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, δηλαδή για την αύξηση των κερδών τους.

***

Για τα ουσιαστικά ζητήματα των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων, που εκφράζονται με την αμφισβήτηση συνόρων, γκρίζες ζώνες, συνδιαχείριση του Αιγαίου, δεν έγινε καμιά συζήτηση, άρα παραμένουν ανοιχτά. Βεβαίως, είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για την παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την οποία καυχιέται ότι πήρε και την έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι. Μόνο που αυτές οι αντιθέσεις αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, που αμφισβητούνται από το τουρκικό κράτος με τον πλέον επίσημο τρόπο. Με την απόφαση στο Ελσίνκι αυτή η αμφισβήτηση γίνεται αποδεκτή και από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

***

Ολη αυτή η δραστηριότητα του υπουργείου Εξωτερικών, για την «ελληνοτουρκική προσέγγιση», η οποία παρουσιάζεται ως θετικό επίτευγμα, γίνεται υπό την αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία. Σκοπός της είναι η προετοιμασία του κλίματος ώστε να γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό η επιβολή της θέλησης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για λύση των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων μεταξύ δυο κρατών - μελών του, ώστε να λειτουργεί και να δρα απρόσκοπτα η Νότια Πτέρυγά του. Το απαιτεί η συμμετοχή και των δύο κρατών στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και των άλλων περιοχών της Ρωσίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Απ' αυτή τη συμμετοχή η άρχουσα τάξη και των δύο κρατών προσδοκά μερίδιο από το μοίρασμα της λείας, γι' αυτό και υπάρχουν οι ανταγωνισμοί.

Ταυτόχρονα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τόσο ο ελληνικός στρατός ως μέρος του ΝΑΤΟικού, όσο και τα επιχειρησιακά όριά του, βρίσκονται υπό το καθεστώς του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του. Ετσι ο επιχειρησιακός χώρος του Αιγαίου βρίσκεται υπό την εποπτεία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων της Λάρισας και της Σμύρνης. Ουσιαστικά πίσω από τις όποιες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους βρίσκεται η αμερικανοΝΑΤΟική κυριαρχία στο Αιγαίο.

***

Επομένως η κυβέρνηση, μιλώντας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ως προς τις επιδιώξεις της. Η πολιτική της γίνεται «Δούρειος Ιππος» για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού στο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, για την υποδούλωση και εκμετάλλευση των γειτονικών λαών, σε όφελος της πλουτοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ