Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επιπλέον φίμωμα των μικρών κομμάτων

Στη φίμωση του λόγου των μικρότερων κομμάτων και κατά συνέπεια στην ελλιπή πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τις ιδέες και θέσεις που εκφράζουν, προχώρησε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου, επιβάλλοντας μέχρι και παράνομους περιορισμούς στους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα. Με πρόσχημα τη διατήρηση της... αισθητικής της πόλης - «επιχείρημα» που δεν αντικρούστηκε σοβαρά από τις υπόλοιπες παρατάξεις, εκτός από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» - η δημοτική αρχή επανακύρωσε προηγούμενη απόφασή της να απαγορευτεί η αφισοκόλληση και η ανάρτηση πανό ή αεροπανό, καθώς επίσης να περιοριστεί ο αριθμός των κοινόχρηστων χώρων που παραχωρούνται στα κόμματα της Βουλής για εκλογικά κέντρα, σε δέκα το ανώτερο. Μέχρι 5 χώροι θα διατεθούν σε καθένα από τα μικρότερα κόμματα (εκτός Βουλής).

Η απόφαση αυτή - όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λέων. Αυδής - είναι παράνομη, καθώς ο νόμος επιβάλλει, κατά την προεκλογική περίοδο, να παραχωρούνται στα κόμματα όλοι οι ελεύθεροι χώροι. Ο ίδιος προσπάθησε να προφυλάξει το Σώμα από τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, σημειώνοντας την «επιφύλαξη προσφυγής στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Πέρα όμως από τις νομικές διαστάσεις του περιορισμού των εκλογικών κέντρων, σοβαρότατες είναι οι πολιτικές προεκτάσεις της εν λόγω απόφασης. Κι αυτό γιατί συμπληρώνουν τους αντιδημοκρατικούς και άνισους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, που ψήφισε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, στο σημείο αυτό, ο δημοτικός σύμβουλος, Στ. Λάμπρου, υπογράμμισε: «Είναι απαράδεκτες τέτοιες περιοριστικές αποφάσεις, όταν μάλιστα τα μικρότερα κόμματα δεν μπορούν να διαθέσουν δισεκατομμύρια για να προβληθούν».

Μπροστά στην ισχυρή επιχειρηματολογία της «Συμπαράταξης» για το παράνομο της απόφασης, αλλά και την αδυναμία απάντησης, η δημοτική αρχή άφησε ένα μικρό ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εκλογικά κέντρα... «Εάν το κρίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος».

Κοκορομαχίες για το Σύνταγμα

Σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει σε ποιο από τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα θα παραχωρηθεί για εκλογικό κέντρο η πλατεία Συντάγματος. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έστειλαν, την ίδια ημερομηνία (4 του Φλεβάρη) ταχυδρομικώς, αίτηση στο δήμο να τους παραχωρηθεί η πλατεία Συντάγματος. Η αίτηση παραλήφθηκε και πρωτοκολλήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου επίσης την ίδια ημερομηνία (14 του Φλεβάρη). Η αίτηση του ΠΑΣΟΚ φέρει αριθμό Πρωτοκόλλου 110 και της ΝΔ 111.

Σ' αυτό, αλλά και στη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ στηρίχτηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης της Μ. Δαμανάκη για να ζητήσει η πλατεία Συντάγματος να παραχωρηθεί στο κυβερνών κόμμα, σε διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα (απείχε η «Συμπαράταξη»). Τελικά, με πλειοψηφία των εκπροσώπων της παράταξης του Δ. Αβραμόπουλου και του Δ. Μπέη, αποφασίστηκε να ισχύσει το... εθιμικό δίκαιο. Ετσι, οι χώροι θα παραχωρηθούν στα κόμματα της Βουλής ως εξής: Πλατεία Συντάγματος στη ΝΔ, Πλατεία Κλαυθμώνος στο ΠΑΣΟΚ, Χαυτεία στο ΚΚΕ. Πεζόδρομος Κοραή στο ΣΥΝ και πλατεία Δικαιοσύνης (Σανταρόζα) στο ΔΗΚΚΙ.(Από την ψηφοφορία απείχε η Α. Φιλήνη).

Ακολούθησε... διάλογος, για το κριτήριο που πρέπει να ισχύσει στην επιλογή παραχώρησης της πλατείας, με τους μεν (του ΠΑΣΟΚ) να επικαλούνται την κυβερνητική τάξη, τους δε (της ΝΔ) τη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές. Ο Δ. Αβραμόπουλος επικαλέστηκε επιστολή της ΝΔ, πριν δύο μήνες, που ζητούσε να της παραχωρηθεί η εν λόγω πλατεία, για να αντικρούσει το μικρότερο αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια προσπάθεια να σώσει την... ακομμάτιστη ιδιότητά του, είπε πως «εμείς απλώς εγκρίνουμε την απόφαση της Διαπαραταξιακής».

Καταλύτης ήταν η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Π. Κοροβέσης. Το πρόβλημα - σημείωσε - το 'χει δημιουργήσει ο δήμος που δεν μπορεί να φτιάξει 5 πλατείες ακόμα, αντίθετα, συναινεί στην εξαφάνιση των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων. «Στις επόμενες εκλογές τα κόμματα θα σφαχτούνε», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ