Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Κοινωνική προστασία» των ... μεγαλοεπιχειρηματιών

Προκλητικές οι νέες παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Μέγιστη απάτη οι ανακοινώσεις για τους αγρότες . Αύξηση του ΕΚΑΣ, όσο ένα μεροκάματο

Στην ενίσχυση αποκλειστικά των «εχόντων και κατεχόντων», κατατείνουν τα περιβόητα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» των υποτιθέμενων φορολογικών ελαφρύνσεων με κοινωνικά κριτήρια, που ανακοινώθηκαν χτες από τον πρωθυπουργό. Αν εξαιρέσει κανείς ότι στο σχετικό κεφάλαιο αναμασιούνται - για έβδομη ή όγδοη φορά - τα περιορισμένης ουσίας μέτρα, που πρωτοανακοινώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, το «ψητό» των ανακοινώσεων βρίσκεται στη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών και στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή τους θα διευρύνει περαιτέρω τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ενώ σα νέος εμπαιγμός των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να εκληφθεί η εξαγγελία του μέτρου για λογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους, αποκλειστικά από τα βιβλία, αλλά στο ...τέλος της τετραετίας!

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν:

  • «Σταδιακή μείωση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας από 45% που είναι σήμερα στο 40%». Πρόκειται για μέτρο που αποβλέπει στη μείωση των φόρων, που πληρώνουν αποκλειστικά όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 16.000.000 δραχμές!
  • «Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Ανώνυμων Εταιριών». Ενα ακόμη μέτρο μείωσης της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων και το οποίο δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι σήμερα μόλις 40% και θα πάει πιο κάτω.
  • «Εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων». Πρόκειται για την κρατική συνδρομή στη διαδικασία συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, σε βάρος συνήθως των πιο αδύναμων μελών του.
  • «Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών από 1/1/2001». Πρόκειται για την ικανοποίηση μιας πάγιας αξίωσης των τραπεζιτών, που, αντί να μειώνουν τα επιτόκιά τους, απαιτούν να καταργηθούν ορισμένοι από τους φόρους.
  • «Ενταξη στις δαπάνες που εκπίπτουν από εισόδημα που αφορούν την εισαγωγή και χρήση των νέων τεχνολογιών από την ελληνική οικογένεια (εκπαιδευτικό λογισμικό, κόστος εισαγωγής στο Internet)».Η εξαγγελία είναι αρκετά ασαφής, ωστόσο φαίνεται πως δεν αφορά τα έξοδα αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά την προώθηση υπηρεσιών που «προσφέρουν» ορισμένα από τα γνωστά και μεγάλα οικονομικά - και όχι μόνο - συγκροτήματα.
  • «Ολική εφαρμογή, χωρίς ελάχιστο πλαφόν, στο τέλος της τετραετίας, του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως αυτός προκύπτει από τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών». Εδώ πρόκειται για έναν ακόμα εμφανή εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των ΕΒΕ. Στην ουσία, πρόκειται για νέο «ΘΑ» της κατάργησης των αντικειμενικών κριτηρίων, που αρχικά υπόσχονταν πως θα γίνει το 1999, στη συνέχεια υποστήριξαν ότι γίνεται από το 2000 και τώρα ομολογούν πως ...ΘΑ γίνει στο τέλος του 2004!
  • «Προσαρμογή όλων των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, ανά διετία προσαρμογή, με βάση τον πληθωρισμό». Πρόκειται για έμμεση ομολογία της κλοπής των λαϊκών εισοδημάτων, που συντελέστηκε ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία, μέσω της μη τιμαριθμοποίησης των φορολογικών κλιμακίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ανάμεσα στα μέτρα υπάρχουν ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις και απαλλαγές, που αφορούν τις οικογένειες που έχουν πάνω από τρία παιδιά και οι οποίες, όπως ειπώθηκε, θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους μεγαλοεισοδηματίες, κινούνται οι ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους που εισπράττουν το ΕΚΑΣ της ντροπής. Το φιλολαϊκό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 1 μεροκάματου ανειδίκευτου εργάτη, που θα δοθεί από το 2001!

Τρισ-άθλια κοροϊδία

Τρισ-άθλια κοροϊδία των αγροτών αποτέλεσαν και οι εξαγγελίες για τους αγρότες. Μετά τα ψευτόμετρα που ξεστόμισε το περασμένο Σάββατο, επιχείρησε και χτες να τους «θαμπώσει», ανακοινώνοντας υποκριτικά ότι θα διατεθούν 12 τρισ. δραχμές για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός, μη έχοντας να πει κάτι το ουσιαστικό για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, έταξε ξανά προεκλογικά «τάλιρα». Γιατί, το παραμύθι με τα 12 τρισ. δραχμές, που υποτίθεται ότι θα διατεθούν στη γεωργία στο διάστημα 2000 - 2006, δεν αποτελεί κάτι το καινούριο, αφού ΠΑΣΟΚ τα «διαφημίζει» εδώ και μήνες.

Οσο για τις ειδικές χτεσινές αναφορές του πρωθυπουργού, σημειώνουμε ότι τα 7 τρισ. δραχμές που εξήγγειλε για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος αποτελούν μέγιστη απάτη . Κι αυτό γιατί η «Ατζέντα 2000» προβλέπει για το διάστημα 2000 - 2006 πάγωμα και μείωση τιμών και επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει για τα υπόλοιπα 3 τρισ. δραχμές του Γ` ΚΠΣ, που πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αφού αποδεικνύεται ότι το ποσό αυτό δε συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Αναφορικά με το τελευταίο, η κοροϊδία της κυβέρνησης γίνεται μεγαλύτερη, αφού τα ίδια τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Γεωργίας προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στη γεωργίας κατά 7,84% για το διάστημα 1998 - 2007. Μήπως αυτό το δραματικό στοιχείο αποτελεί ανάπτυξη της υπαίθρου, κατά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ