Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ανοικονόμητες εξαγγελίες

Πολλές υποσχέσεις, απόκρυψη της πραγματικότητας, ωραιοποίηση και υποκρισία για την τετραετία που πέρασε

Ανοικονόμητος ήταν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μοιράζοντας «θέσεις εργασίας» και «ευκαιρίες απασχόλησης» για την επόμενη τετραετία, ενώ δε δίστασε να «χρεώσει» στην πολιτική της κυβέρνησής του τη δημιουργία 210 χιλ. «νέων θέσεων εργασίας» την προηγούμενη τετραετία, έναντι των 180 χιλ. που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η εξόφθαλμη αυτή αλχημεία επιβεβαίωσε ότι στη χώρα μας δεν έχουν βάλει... λουκέτο τα πάντα, ακόμη! Ο πρωθυπουργός, όμως, δεν αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν και στα τελευταία στοιχεία της ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ, η οποία εκτιμά παραπέρα αύξηση της ανεργίας - πέραν του σημερινού 13% - στην Ελλάδα και μάλιστα σε όλες τις ηλικίες!

Για την επόμενη τετραετία δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει 300 χιλ... «νέες ευκαιρίες απασχόλησης» και άλλες 300 χιλ. θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης. «Ευκαιρίες» και θέσεις, που δημιουργούνται από την «ανταλλαγή» του επιδόματος ανεργίας με επιδοτούμενη κατάρτιση και επιδοτούμενη (για τους εργοδότες) απασχόληση, πάντα με τα χρήματα των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ και στη βάση της «απασχολησιμότητας», η οποία προωθείται μέσα από το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση», το οποίο εκθείασε.

Βασικό σημείο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για την καταπολέμηση της ανεργίας ήταν η ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας» των γυναικών, των νέων και των αγροτών, οι οποίοι κατά τον πρωθυπουργό επιβαρύνουν το δείκτη της ανεργίας. Χαρακτηριστική, αλλά και αθέλητα αποκαλυπτική για τις συνέπειες της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, ήταν η απάντησή του - σε σχετική ερώτηση - ότι πολλοί αγρότες ψάχνουν για δουλιά σε υπηρεσίες...

«Αναδιάρθρωση» και «κοινωνική δικαιοσύνη» είναι μερικές από τις βαρύγδουπες λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα των ερωτήσεων, απέφυγε επιμελώς να μιλήσει συγκεκριμένα. Περιορίστηκε να επαναλάβει σημεία της αρχικής του εισήγησης, για το ότι οι αντιασφαλιστικές αποφάσεις της κυβέρνησής του καταλήχθηκαν μετά από «κοινωνικό διάλογο», ότι δεν ξάφνιασαν και ότι... «δε θίχτηκαν δικαιώματα», κάτι που θα συμβεί και με τις επόμενες αλλαγές! Επιπλέον, προσπάθησε σκληρά να μεταφέρει το χρόνο υλοποίησης των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να «βιαζόμαστε, γιατί δεν είμαστε ώριμοι και έτοιμοι να διαγράψουμε τις αποφάσεις που θα παρθούν. Εχουμε καιρό, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Αρχικά, ο Κ. Σημίτης είπε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να διορθώσουν τις «σημερινές αδικίες», έκφραση που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αφαίρεση παροχών από εκείνους που η ίδια θεωρεί «προνομιούχους», αλλά αποφεύγει για ευνόητους λόγους να κατονομάσει. Στη συνέχεια, είπε ότι η «αναμόρφωση» θα έχει σκοπό να διευκολύνει την «απασχόληση και την ανάπτυξη», χωρίς «να θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα». Υποθήκευσε έτσι το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που θεωρεί ως «ανάπτυξη» την αύξηση των υπερκερδών του.

Με μια σκόπιμα ασαφή διατύπωση, μίλησε για διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ ασφαλιστικών φορέων, έτσι ώστε να μη χάνονται οι εισφορές τους. Η διαδοχικότητα, όμως, της ασφάλισης ισχύει εδώ και χρόνια. Πρόσθεσε ότι θα «αξιοποιηθεί» η ασφαλιστική αποταμίευση, που μεθοδικά οδηγείται ήδη στο χρηματιστηριακό τζόγο. Εκανε λόγο αόριστα και για «νέες υπηρεσίες», τη στιγμή που προπαγανδίζεται η «ανταποδοτικότητα» στην ασφάλιση με ό,τι αυτή συνεπάγεται για πολλούς ασφαλισμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ