Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Στο στόχαστρο υγεία και ασφάλιση
Διάχυτη η αγωνία των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» για τα εργασιακά τους δικαιώματα στη μετα-ΟΝΕ εποχή

Το ενδιαφέρον ήταν έντονο σε κάθε βήμα της χτεσινής περιοδείας του Αντ. Σκυλλάκου
Το ενδιαφέρον ήταν έντονο σε κάθε βήμα της χτεσινής περιοδείας του Αντ. Σκυλλάκου
Το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου συστήματος υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην προχτεσινή περιοδεία του Αντώνη Σκυλλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης - αλλά και της ΝΔ - κατ' εντολή των Βρυξελλών. Προοιωνίζεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια και άνω, μικρότερες συντάξεις, περισσότερα ασφάλιστρα για τον εργαζόμενο, λιγότερη συμμετοχή του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία», επισήμανε ο Αντ. Σκυλλάκος και τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) λέει, χτυπήσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, τώρα θα χτυπήσουμε το ασφαλιστικό για να μειωθεί το κόστος και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Οι Βρυξέλλες πιέζουν ανεξάρτητα από το αν στην Ελλάδα έχουμε εκλογές. Δεν μπορούν να το κρύψουν αυτό ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΝΔ. Αν μπορούσαν να το κρύψουν θα το αποσιωπούσαν και θα το άφηναν για μετά τις εκλογές».

«Ζούμε την αγωνία της δημόσιας υγείας», είπε στη συνέχεια. «Τα σχέδια για την Ελλάδα είναι ήδη έτοιμα. Γι' αυτό και φοβόμαστε για την κατάργηση ή την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, την άρση της μονιμότητας των γιατρών, όπως έγινε σε δημόσιες επιχειρήσεις στον Ισθμό της Κορίνθου και στα λιμάνια της χώρας, με τροπολογίες που περνούν εν μια νυκτί. Ποιος διασφαλίζει ότι δε θα γίνει το ίδιο και στα νοσοκομεία, αν επικρατήσει η άποψη των μάνατζερ και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων;», επισήμανε ο Αντ. Σκυλλάκος.

Τρομακτικές ελλείψεις

Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι στο νοσοκομείο είναι κενές 500 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού που έγιναν το 1997 και το 1998. Αντίστοιχα, οι πολυδιαφημισμένες ανακαινίσεις κλινών του νοσοκομείου εξακολουθούν να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους εργαζομένους και τους ασθενείς του νοσοκομείου. «Οι ανακαινίσεις κλινών του νοσοκομείου ξεκίνησαν πριν από εννέα περίπου μήνες και ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε έξι μήνες το αργότερο, ακόμα δεν έχουν τελειώσει», τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Ελλιπές είναι το προσωπικό και στα μαγειρεία του νοσοκομείου, ενώ στα πλυντήρια οι εργαζόμενοι από 23 έχουν μειωθεί σε 7, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν, να μην μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους, ενώ δεν παίρνουν και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Ανησυχίες για το εργασιακό τους μέλλον εξέφρασαν και οι σπουδαστές της νοσηλευτικής σχολής του νοσοκομείου, καθώς υπάρχουν 40 αντίστοιχες σχολές σε όλη τη χώρα, ενώ οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα τη στιγμή που οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού πανελλαδικά υπολογίζονται σε 20 - 25.0000.

Προβλήματα έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, αλλά και χώρου αντιμετωπίζει και το αιματολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισήμανε η αναπληρώτρια διευθύντρια του εργαστηρίου Ε. Καπασούρη, οι καταψύκτες πλάσματος και άλλα απαραίτητα μηχανήματα του εργαστηρίου βρίσκονται στο διάδρομο του νοσοκομείου.

«Χρειάζεται ισχυρή, πραγματική αντιπολίτευση στις πράξεις και όχι στα λόγια για την ανατροπή αυτής της κατάστασης», υπογράμμισε ο Αντ. Σκυλλάκος και κάλεσε τους εργαζομένους να κάνουν ένα βήμα απεγκλωβισμού από τα δύο κόμματα, στηρίζοντας το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ