Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τον πολιτισμό ενισχύουμε την αντίσταση της νεολαίας

Μια ξεχωριστή εκδήλωση επικοινωνίας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με τους νέους στην παράσταση - προσφορά του θεατρικού δημιουργού Γ. Αρμένη και του «Νέου Ελληνικού Θεάτρου»

Από την παράσταση «Αχ! αυτά τα φαντάσματα»
Από την παράσταση «Αχ! αυτά τα φαντάσματα»
Ηταν μια όμορφη συνάντηση που περιείχε τη γνώση και την εμπειρία, τη δημιουργία και το όνειρο, την ελπίδα και την αγωνιστική διάθεση, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη. Ο μεγάλος μας δημιουργός που φέτος κλείνει 30 χρόνια στο θέατρο πρόσφερε τη χτεσινή παράσταση «Αχ! Αυτά τα φαντάσματα» στους νέους σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών.

Σαν παλιός Κνίτης...

«Σαν παλιός Κνίτης», είπε χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ο Γιώργος Αρμένης «το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω ήταν να σας έχω κοντά μου αυτό το βράδυ. Με χαρά σας προσφέρω αυτή την παράσταση, μια κλασική κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φίλιπο και θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Οταν ήμουν στην ΚΝΕ έγραψα τα έργα μου, η "Πρόβα", το "Σόι" και "Μαντζουράνα". Εύχομαι να είστε πάντα δημιουργικοί. Περάσαμε πολλά χρόνια αγαπημένα τότε που ήμασταν παιδιά, αλλά και σήμερα δε σταματήσαμε να σκεφτόμαστε τον αγώνα. Αγώνα και πάλι αγώνα», είπε.

Στη συνέχεια ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, χαιρέτισε τους νέους υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η σημερινή μας εκδήλωση στο φιλόξενο χώρο του "Νέου Ελληνικού Θεάτρου", όπως και η συνολικότερη πολύμορφη πολιτιστική δράση της ΚΝΕ, θέλουμε να ενισχύει την αντίσταση της νεολαίας στην επίθεση υποκουλτούρας και πολυσχιδών σκουπιδιών που πλημμυρίζουν την καθημερινή μας ζωή. Θέλουμε να συμβάλει στην ενίσχυση των αντανακλαστικών της νεολαίας στη στάση και τρόπο ζωής που το κατεστημένο και η κυρίαρχη ιδεολογία καθημερινά προβάλλει».

Και συνέχισε: «Η δικτατορία των media και των life style, οι αλυσίδες των πολυεθνικών στο χώρο του πολιτισμού, τα σούπερ μάρκετ διασκέδασης και ψυχαγωγίας μαζί με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου εκφράζονται και στο χώρο της τέχνης και της πολιτιστικής δημιουργίας είναι οι όψεις της "νέας τάξης πραγμάτων", που σφίγγουν ασφυκτικά τον πολιτισμό μας και τους ανθρώπους του. Οι μονόδρομοι, που τόσο συχνά προπαγανδίζονται από το πολιτικό - οικονομικό κατεστημένο, η ΟΝΕ και η μετα -ΟΝΕ ΕΕ με τη μεταβαλλόμενη σε νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, επιβάλλουν και την άλωση του πολιτισμού μας. Θέλουν μια νεολαία χωρίς δικαιώματα και προοπτική, νέους χωρίς ταυτότητα και ιδανικά, νέους με συνειδήσεις κοιμισμένες, προσαρμοσμένες στα στεγανά του συστήματος».

Με τον «ανθό» του κόσμου της επιστήμης και του πολιτισμού

Αναφερόμενος ο Ν.Σοφιανός στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, με έμφαση τόνισε ότι «συναντήθηκε με "τον ανθό" του κόσμου της επιστήμης και του πολιτισμού. Αγκάλιασε τη δουλιά και την προσφορά εκατοντάδων δημιουργών. Μαζί τους αγωνίστηκε για τη μορφωτική και πολιτιστική αναγέννηση του λαού και της νεολαίας μας.

Σήμερα, δυναμώνει και διευρύνεται η συνάντησή μας με τους ανθρώπους του πολιτισμού. Η ανησυχία είναι κοινή στις σημερινές συνθήκες, στους καιρούς της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, πρέπει να αγκαλιάσει τα πιο πλατιά τμήματα της νεολαίας η αγωνιστική στάση. Απέναντι στα διλήμματα των διαχειριστών της κρίσης, της αφαίρεσης δικαιωμάτων και της αβεβαιότητας να γίνει ισχυρό το ρεύμα της αντίστασης.

Πρέπει να στηριχτεί, να ενισχυθεί, να ψηφιστεί ο ρεαλισμός της αντεπίθεσης στην εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η πολιτική δύναμη που μιλάει καθαρά με συνέπεια και τόλμη, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας».

Και κατέληξε: «Η αγωνιστική ανάταση του λαού μας, ο αγώνας για να έχουν δικαιώματα οι νέοι, για να μπορούν όχι μόνο να ονειρεύονται αλλά και να παλεύουν για έναν κόσμο όμορφο, δίκαιο, σοσιαλιστικό, είναι κοινή υπόθεση όχι μόνο δική μας, των κομμουνιστών, αλλά και όλων όσοι σήμερα φτάνουν από διαφορετικές εμπειρίες και διαδρομές στο ίδιο συμπέρασμα: δεν πάει άλλο! Ως εδώ! Μπορούμε μαζί να κάνουμε περισσότερα, να τους δυσκολέψουμε, να φέρουμε πιο κοντά τη δική μας διέξοδο, το δικό μας μέτωπο των ανθρώπων της δουλιάς, της νιότης του πνεύματος. Η στήριξη του ΚΚΕ τώρα, είναι υπόθεση που αφορά, αγγίζει και δραστηριοποιεί χιλιάδες νέους. Η διεύρυνση αυτού του ρεύματος είναι η δική μας δουλιά όχι μόνο ως τις 9 Απρίλη αλλά και μετά, γιατί τα πιο δύσκολα έρχονται μετά...»

Οι συντελεστές της παράστασης

Το έργο «Αχ! Αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο Ντε Φιλίποανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη,μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και επιμέλεια κίνησης Βάλιας Παπαχρήστου. Τους ρόλους ερμήνευσαν: Γιώργος Αρμένης, Νίκος Μπουσδούκος, Μελίνα Βαμβακά, Κώστας Μπάρας, Τζένη Σκαρλάτου, Χρήστος Τσίρτσης, Βασίλης Χαλακατεβάκης κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΥΠΠΟ-πτη σιωπή(2011-12-16 00:00:00.0)
Υποδειγματικοί θεατές(2007-12-22 00:00:00.0)
Η αμφισβήτηση να γίνει δύναμη ανατροπής(2003-07-10 00:00:00.0)
"Ολα είναι δρόμος" στη Θεσσαλονίκη(1998-02-27 00:00:00.0)
"Ολα είναι δρόμος" στη Θεσσαλονίκη(1998-02-26 00:00:00.0)
Ο πολιτισμός δε χρειάζεται χορηγούς(1997-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ