Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ουκρανία ο Ελληνας ΥΠΕΞ

Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Λιουσένκο και τον υπουργό Εξωτερικών Ανατόλι Ζλένκο, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά την πρώτη μέρα της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουκρανία.

Ο Γ. Παπανδρέου υπέγραψε τρεις συμφωνίες με την Ουκρανία, για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, για τη συνεργασία στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας και για την τελωνειακή συνεργασία, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τη συμβολή των Ελλήνων της Ουκρανίας τόσο στην ιστορία του ελληνισμού, όσο και σ' αυτή της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων την παλαιότητα των πρώτων αποικιών που δημιούργησαν Ελληνες στην αρχαιότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όσο και το ιστορικό παράδειγμα της Φιλικής Εταιρείας που ιδρύθηκε στο ουκρανικό έδαφος.

Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ουκρανός συνάδελφός του Ανατόλι Ζλένκο, υπογράμμισαν τις μεγάλες και προς το παρόν αναξιοποίητες στο σύνολό τους δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας.

Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών έφτασαν πέρσι τα 174 εκατ. δολάρια, ενώ ήταν 63 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στην Ουκρανία έχουν γίνει ελληνικές επενδύσεις κυρίως στη ναυπηγική βιομηχανία, ύψους 26 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία των ουκρανικών αρχών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους και οι δυο υπουργοί τόνισαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κούτσμα για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε το ρόλο της Ουκρανίας στα βαλκανικά θέματα, υπενθυμίζοντας τη θέση παρατηρητή που κατέχει το Κίεβο στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Κίεβο και υποστήριξε ότι αναπτύσσεται ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυο χωρών και συζητείται η συνεργασία τους, στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

Ο Γ. Παπανδρέου παρευρέθη μετά τις συνομιλίες του σε εκδήλωση κατά την οποία απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε Ελληνες ακαδημαϊκούς. Ανάμεσά τους οι Σεργκίι Αντρονάτι, διευθυντής του Φυσικοχημικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών στην Οδησσό, Ολεξάντρ Βοσγιάνοβ, πρόεδρος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ουκρανίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Ουρολογίας και Νεφρολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, Δμιτρό Ζερμπίνος, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλινικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λβιβ, Ανατόλιι Μαζαράκις, πρύτανης του Κρατικού Εμπορικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Κιέβου, Γενάδις Ματσούκας, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Ακαδημίας Επιστημών, Βίκτορ Μπαριαχτάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής της Ακαδημίας Επιστημών και Βαλέριι Σμιρνόβ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ