Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η «νέα γρίπη» αποδεικνύει τη γύμνια της πρόληψης

Προσλήψεις γιατρών και καθαριστριών ζητά μεταξύ άλλων το ΣΑΣΑ με ψήφισμα που εγκρίθηκε στην προχτεσινή του συνεδρίαση

Η υπόθεση της «νέας γρίπης» και της εξάπλωσής της στα σχολεία απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συνεδρίασε προχτές. Για το θέμα της γρίπης το ΣΑΣΑ υιοθέτησε το παρακάτω ψήφισμα:

«Η "νέα γρίπη", για την οποία πολλή τηλε-συζήτηση έχει γίνει, βρίσκει τη μαθητική κοινότητα απροετοίμαστη και επιεικώς εκτεθειμένη!

Ηδη πανελλαδικά μετράμε εκατοντάδες κλειστά σχολεία και τμήματα, και καθημερινά προστίθενται δεκάδες. Δεκάδες είναι επίσης τα κλειστά σχολεία και τμήματα στην Αθήνα. Και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα "βιτρίνας", φτιάχνει sites του υπουργείου και εκπαιδευτικά προγράμματα τηλεόρασης. Η ενημέρωση δεν αρκεί, αν δε συνοδεύεται από μέτρα προστασίας. Το ζήτημα της υγείας δεν είναι πρόβλημα που προέκυψε τώρα, απλά ξεγύμνωσε εντελώς τις ανύπαρκτες υποδομές δημόσιας Υγείας. Η Υγεία όπως και η Εκπαίδευση εμπορευματοποιούνται, οι κρατικές δαπάνες μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Με αφορμή τώρα τη "νέα γρίπη" ξεπουλιέται τελείως το δημόσιο σύστημα Υγείας για να στηθούν τα μεγαλο-ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, που για να κάνουμε μια εξέταση πρέπει να δώσουν ένα μηνιάτικο οι γονείς μας! Τα κλειστά σχολεία αποδεικνύουν τη γύμνια του συστήματος πρόληψης αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της προηγούμενης της ΝΔ».

Οι μαθητές διεκδικούν:

  • Την πρόσληψη μόνιμων γιατρών για όλα τα σχολεία.
  • Την πρόσληψη των απαραίτητων καθαριστριών για κάθε σχολείο.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μέσα στα σχολεία (αντισηπτικά, μάσκες, κτλ.).
  • Να τοποθετηθούν έτσι τα θρανία ώστε να απέχουν πάνω από ένα μέτρο και κυρίως καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές.
  • Να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, εμβόλια και οι εργαστηριακές εξετάσεις ή η νοσηλεία.
  • Ιατρική εξέταση όλων, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, την καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και ιατρική παρακολούθησή τους.
  • Επιστημονική ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση.
Καραμπόλες με τους εμβολιασμούς

Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, επανέλαβε και χτες ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για πρόωρο κλείσιμο των σχολείων. Θα ακολουθηθεί, όπως είπε, η μέχρι τώρα πρακτική με τη μετάθεση της τελικής απόφασης στις νομαρχίες.

Σήμερα ξεκινά και ο εμβολιασμός του υγιούς πληθυσμού αλλά ήδη παρατηρούνται καραμπόλες στα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα, αποκαλύπτοντας τα τεράστια κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Για παράδειγμα, σε ορισμένα νοσοκομεία οι προσερχόμενοι, λόγω φόρτου, δεν μπορούσαν να πάρουν σειρά προτεραιότητας και παραπέμπονται για αργότερα.

Ανυπέρβλητο πρόβλημα εμφανίζεται με τους ηλικιωμένους στην επαρχία, όπου μπορεί να γίνονται εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, αλλά είναι δύσκολη η πρόσβαση των ηλικιωμένων σε αυτά. Θεωρητικά, όπως ανέφερε χτες και η υπουργός Υγείας, η πρόσβασή τους έχει διασφαλιστεί μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ή με κινητές μονάδες. Στην πράξη όμως ισχύουν ελάχιστα ή τίποτε καθώς παίζεται ένα ιδιότυπο μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων Υγείας - που εποπτεύει τα Κέντρα Υγείας - και του υπουργείου Εσωτερικών - που εποπτεύει τους δήμους, που με τη σειρά τους εποπτεύουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ετσι τελικά οι ηλικιωμένοι δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε καμιά καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου για να μπορέσουν να προσεγγίσουν το Κέντρο Υγείας, όπου πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί, οργανωμένα, και με τα επιστημονικά εχέγγυα...

Με δύο εμβολιαστικά κέντρα και μια κινητή μονάδα συμμετέχει η Νομαρχία Πειραιά στον εμβολιασμό του υγιούς πληθυσμού. Τα εμβολιαστικά κέντρα της Νομαρχίας Πειραιά θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9.30 π.μ. έως 1.30 το μεσημέρι. Ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα τηλέφωνα 213 1601847-8. Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Νομαρχίας Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 19, Πειραιάς, 2οςόροφος και στον Πολυχώρο «Απόλλων», Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια.

Η κινητή μονάδα θα κάνει ομαδικούς εμβολιασμούς (π.χ., σε χώρους εργασίας) κατόπιν έγγραφης δήλωσης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Οι αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται με φαξ στο 210.4178.393.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ