Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Να απομονωθούν οι δυνάμεις της ταξικής «διαβούλευσης»

Η προσπάθεια της πλειοψηφίας να εκφυλίσει τις εργασίες χαρακτήρισε το συνέδριο του ΕΚΒ που έγινε το Σάββατο. Μεθαύριο οι εκλογές για τη νέα διοίκηση

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) γίνονται μεθαύριο Πέμπτη, 3 Δεκέμβρη. Στις εκλογές θα πάρουν μέρος 122 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι σωματείων του νομού και η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε το 18ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΒ, τις εργασίες του οποίου προσπάθησαν, με κάθε τρόπο, να εκφυλίσουν οι παρατάξεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», αφού οι ηγεσίες τους θέλησαν να το «ξεπετάξουν στα γρήγορα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από τους εκπροσώπους που παρουσίασαν εισηγήσεις, κανείς άλλος αντιπρόσωπος των παρατάξεων αυτών δεν πήρε καν το λόγο να μιλήσει στο Συνέδριο. Μίλησαν μόνο αντιπρόσωποι που πρόσκεινται στη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ - οι οποίοι και κατήγγειλαν την επιχείρηση το Συνέδριο να «περάσει απαρατήρητο». Ως «απόφαση του Συνεδρίου» εγκρίθηκε ένας «συγκερασμός» αποσπασμάτων από τις ομιλίες των εκπροσώπων των τριών παρατάξεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δε διαβάστηκε καν στους συνέδρους, επειδή - όπως ειπώθηκε - το κείμενο είναι μεγάλο και η ανάγνωσή του θα κουράσει! Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων - όπως και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που παραβρισκόταν - δε συμφώνησαν, στην αρχή, να ψηφίσει το Συνέδριο υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων stage, αλλά, τελικά, κάτω από την πίεση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ, το δέχτηκαν.

Απαίτηση η αλλαγή συσχετισμού δύναμης

Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, Τ. Τριανταφυλλάκος, κάλεσε τους αντιπροσώπους, με την ψήφο τους, να μειώσουν τις δυνάμεις του «συνδικαλισμού» που προσυπέγραψε την κοινωνική βαρβαρότητα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της και να δώσουν ελπίδα στους συναδέλφους τους που τους εξέλεξαν ότι κάτι μπορεί ν' αλλάξει στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Και σημείωσε: Μπορεί να διατηρείτε επιμέρους διαφωνίες με το ΠΑΜΕ, αλλά ξέρετε ότι δεν τα «δίπλωσε», δεν υποχώρησε, δεν κορόιδεψε τους εργαζόμενους. Ξέρετε πως ο μοναδικός τρόπος να φοβηθούν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις είναι να δυναμώσει η φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στα «έργα και τις ημέρες» του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη Μαγνησία και γενικότερα, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γ. Ρούσσας, από το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», σημειώνοντας ότι έχει βάλει την υπογραφή του σε πάρα πολλές αντεργατικές αποφάσεις, ενώ δεν ενδιαφέρεται για την οργάνωση του αγώνα κατά των μαζικών απολύσεων, της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, για καλύτερα μεροκάματα και συντάξεις. Και τόνισε: Χρειάζεται ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, ενωτικό, ταξικό, ικανό να αντιμετωπίσει τη αντεργατική επίθεση, τη λαίλαπα που ξεσπάει και απειλεί άμεσα ό,τι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα.

Στις «δύο γραμμές» που λειτουργούν και συγκρούονται μέσα στο εργατικό κίνημα, αναφέρθηκε, στην παρέμβασή του ο Κ. Στεργίου, εργαζόμενος στην ΜΕΤΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν, «πάση θυσία», να κρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στα χέρια τους.

Στην ανάγκη να αποδυναμωθούν και να απομονωθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμμετέχουν στη λεγόμενη «διαβούλευση», στάθηκε ο Μ. Τριανταφυλλίδης, αντιπρόσωπος των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα. Στο πώς εκδηλώνεται και πού στοχεύει η εργοδοτική, ταξική επίθεση μέσα στα εργοστάσια αναφέρθηκε ο Λαζ. Τσελεπές, εργαζόμενος στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ και στα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική ελαστικοποίησης των εργατικών σχέσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Β. Μπαρμπουδάκης, από το Σωματείο Δημοτικών - Διαδημοτικών Επιχειρήσεων Μαγνησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ