Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Με τη Λισαβόνα και μετά την κρίση

Με τη Στρατηγική της Λισαβόνας και την επέκταση της «ευελφάλειας» οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν το νέο κουστούμι για τους εργαζόμενους της Ενωσης για τη μετά κρίσης εποχή. «Το πρόγραμμα της Λισαβόνας θα πρέπει να προπαρασκευάσει τη νέα εποχή» υπογράμμισε σε Συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος - σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ - «επιδιώκοντας πλήρη απασχόληση και ποιότητα εργασίας, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή». Μόνο που η «ευελφάλεια» σημαίνει άρνηση και της πλήρους απασχόλησης και της ποιότητας στην εργασία. Πολύ περισσότερο σημαίνει ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων, που η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκαλύψει επιδιώκοντας μια «κοινωνική συνοχή» που - όπως επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας - ταυτίζεται με τα λίγα λεπτά «του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» και «της αύξησης επιδόματος ανεργίας», που έτσι και αλλιώς παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης στους ομολόγους του, ο Α. Λοβέρδος ουσιαστικά διατύπωσε τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για:

  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια στους νεοπροσλαμβανόμενους.
  • «Ενθάρρυνση» των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
  • Ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον.
  • Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

Δηλαδή και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει εγγυήσεις ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, στις οποίες θα κατευθυνθούν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από το ανεκτέλεστο πρόγραμμα που είχε συντάξει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Για το Ασφαλιστικό ο υπουργός επανέλαβε τις κινδυνολογικές κορόνες επισείοντας τις πρόσθετες δαπάνες που έγιναν μέσα στο 2009 για την καταβολή συντάξεων ενώ για τους μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, σημείωσε: «Πρέπει να μπούμε και στις δομικές συνιστώσες του Ασφαλιστικού και να τις αλλάξουμε».

Περισσότερη ευελιξία

Με οδηγό τους Στόχους της Λισαβόνας για το 2010 και παίρνοντας υπόψη, ότι οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης είναι μια «πρόκληση» για την ΕΕ, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα προς όφελος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, κατέληξε χτες το Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ στα συμπεράσματα σχετικά με την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και την ανάκαμψη από την κρίση.

Το Συμβούλιο μεταξύ άλλων καλεί τα κράτη - μέλη σε:

  • Μέτρα που θα στοχεύουν στη μείωση των πρόσφατων υψηλών ποσοστών ανεργίας. Η μεγάλη ανεργία δεν πρέπει να γίνει μόνιμο φαινόμενο, προειδοποιεί το Συμβούλιο των υπουργών, καθώς η μη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου εμποδίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη.
  • Αντίθετα, πρέπει να προωθήσουν, στη βάση των Κοινών Αρχών Ευελφάλειας, την ικανότητα των ατόμων και των επιχειρήσεων να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της αγοράς, που αλλάζουν διαρκώς. Δηλαδή περισσότερη ελαστική εργασία που θα ανακυκλώνει την ανεργία.
  • Να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των πολιτικών που πάρθηκαν ως απάντηση στην κρίση, έχοντας κατά νου ότι τα μέτρα που παίρνονται για να αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες στην εργασία θα πρέπει να είναι «επίμονα» και να ανταποκρίνονται στην «πρόκληση» του αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων και του μειωμένου αριθμού ανθρώπων σε εργαζόμενη ηλικία. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη να διατηρήσουν τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζουν με αφορμή την κρίση.
  • Να προσανατολίζονται σε μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στη δημιουργία ευέλικτων αγορών εργασίας, με αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα και στην κατάρτιση.
  • Να διευκολύνουν αποτελεσματικά μέτρα στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο της κρίσης και της ανάκαμψης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον προσανατολισμό εργατικού δυναμικού και υπηρεσίες κατάρτισης, όπου υπάρχει ανάγκη για εργάτες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιξε ο νέος «κύκλος» της στρατηγικής της Λισαβόνας (2008-03-15 00:00:00.0)
Εφ' όλης της ύλης επίθεση στους λαούς και προληπτική τρομοκρατία (2007-12-15 00:00:00.0)
«Ατυπη» ένταση της επίθεσης (2007-07-05 00:00:00.0)
Κέρδος: Ο σιδερένιος νόμος του καπιταλισμού (2007-02-11 00:00:00.0)
Η στρατηγική της Λισαβόνας στο επίκεντρο (2005-05-14 00:00:00.0)
Νέα δεινά περιμένουν τους λαούς (2000-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ